Witajcie
:) Jeśli szukacie przepisu na muffinki, które będą smakowały nie tylko
miłośnikom słodkich wypieków, ale także tym lubiącym kwaskowate smaki, nasz
przepis jest dla Was idealny. Dziś proponujemy Wam tropikalne muffinki z
kiwi, bananem i wiórkami kokosowymi. Jest to świetny pomysł na jesienne
wypieki, gdyż przypomina on wszystkie orzeźwiające smaki lata.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne".
Składniki (na ok 36 muffinek):
300g mąki (260g pszennej i 40g pełnoziarnistej)
1 banan
3 kiwi
50g wiórków kokosowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
150g brązowego cukru
100ml oleju
260g śmietany 18%
aromat pomarańczowy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180˚C.
2. Jajka lekko roztrzep i dodaj do nich cukier, olej, kwaśną śmietanę oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego i połącz dokładnie wszystkie składniki.
3. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Banana i kiwi pokrój w drobną kostkę i odłóż do oddzielnej miski.
4. Do masy jajecznej dodaj mąkę i mieszaj całość, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj kiwi i banana po czym ponownie delikatnie wymieszaj ciasto.
5. Ciasto rozlej do foremek i piecz przez około 20 minut, aż do suchego patyczka.
6. Gdy muffinki trochę wystygną posyp je cukrem pudrem.
Nasze oceny:
Julka: Ten nowy przepis na pewno jeszcze nie raz zagości w moim domu. Pierwsze muffinki, które zajadali wszyscy z równym smakiem :) Słodko-kwaśne połączenie smakowe sprawdza się idealnie. Moja ocena: 9/10.
Rodzice Julki: Puszyste, wilgotne, bogate w aromaty (dające się na raz włożyć do ust). Słodkie ale z kontrapunktem delikatnej kwaskowatości kiwi. Było ich zdecydowanie za mało. Nasza ocena: 15/10 :)
Składniki (na ok 36 muffinek):
300g mąki (260g pszennej i 40g pełnoziarnistej)
1 banan
3 kiwi
50g wiórków kokosowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
150g brązowego cukru
100ml oleju
260g śmietany 18%
aromat pomarańczowy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180˚C.
2. Jajka lekko roztrzep i dodaj do nich cukier, olej, kwaśną śmietanę oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego i połącz dokładnie wszystkie składniki.
3. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Banana i kiwi pokrój w drobną kostkę i odłóż do oddzielnej miski.
4. Do masy jajecznej dodaj mąkę i mieszaj całość, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj kiwi i banana po czym ponownie delikatnie wymieszaj ciasto.
5. Ciasto rozlej do foremek i piecz przez około 20 minut, aż do suchego patyczka.
6. Gdy muffinki trochę wystygną posyp je cukrem pudrem.
Nasze oceny:
Julka: Ten nowy przepis na pewno jeszcze nie raz zagości w moim domu. Pierwsze muffinki, które zajadali wszyscy z równym smakiem :) Słodko-kwaśne połączenie smakowe sprawdza się idealnie. Moja ocena: 9/10.
Rodzice Julki: Puszyste, wilgotne, bogate w aromaty (dające się na raz włożyć do ust). Słodkie ale z kontrapunktem delikatnej kwaskowatości kiwi. Było ich zdecydowanie za mało. Nasza ocena: 15/10 :)
O, to dla mnie! Odrobina tropików w te zimne, listopadowe dni :)))
OdpowiedzUsuńIdealne na taką porę jak mamy teraz :)
OdpowiedzUsuńsame smaczne produkty ukryte w tych muffinach - kokos, bana, kiwi :)
OdpowiedzUsuńHahahaha, przemyślenia brzmią jak Twoja Mama :D
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, przypomina mi się smak tarty.... mmm...
pyszne babeczki:D
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny przepis do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńTak pysznie wyglądają, że częstuję sie ...dwiema muffinkami, pycha :)
OdpowiedzUsuń