środa, 21 lipca 2021

Pomysł na pieczone bataty - lekka sałatka

 

Dzisiaj mam coś ekstra! 

Sałatkę z pieczonych batatów - słodkich i rozpadających się pod widelcem. Do tego chrupiące orzechy włoskie, wyrazisty szczypiorek i natka pietruszki. Ja jestem zachwycona smakiem i prostotą wykonania. Bataty można upiec wieczorem i zabrać ze sobą sałatkę do pracy. Możecie też podać je na ciepło, jako dodatek do obiadu.

Koniecznie zapiszcie sobie przepis, żeby nie umknął - warto.


Składniki (dla 1 osoby):

  • 1 batat
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy cytrynowej (lub normalna oliwa i 1 łyżeczka soku z cytryny)

Przygotowanie: 

Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę do pieczenia lub no naczynia żaroodpornego. Skrop olejem, posyp solą. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 25-30 minut. Piecz do miękkości. Sałatkę możesz przygotować od razu i podać na ciepło albo poczekać, aż batat wystygnie i dopiero wtedy wymieszać składniki.


Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój. Wymieszaj z batatem. Skrop oliwą cytrynową, a jeśli nie masz, polej zwykłą oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem i jeśli potrzeba, solą.


 

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter