Klasyczne rogaliki z ciasta francuskiego z serem. Delikatne w środku, z chrupiącym wierzchem. Posypałam je cukrem gruboziarnistym, ale możecie ominąć ten krok, jeśli unikajcie cukru. Pracy jest przy nich niewiele, a smakują wszystkim. Zamiast kupować gotowe ciastka w cukierni zróbcie je sami w domu, są przepyszne.
Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką (w lodówce lub 
zamrażalniku). Sprawdza się w wielu sytuacjach i ratuje, gdy zabieram 
się za gotowanie na ostatnią chwilę.
Kiedy z niego korzystam?
-gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego - z serem, owocami, masłem orzechowym zawsze dobrze smakuje
-gdy nie ma pomysłu na obiad -tarty, zawijaski, oszukane pizze powstają w kilka chwil
-gdy wypada ktoś na plotki, a w domu nie ma nic do kawy
A co Wy najbardziej lubicie przygotowywać z ciasta francuskiego? 
 
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
 - kostka chudego twarogu (250g)
 - 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
 - 2 łyżki ksylitolu lub cukru
 - opcjonalnie 1-2 łyżki cukru gruboziarnistego 
 
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów. Twaróg rozgnieć widelcem, zmieszaj z żółtkiem i ksylitolem.
Farsz
 nakładaj na dolnej połowie każdego kawałka ciasta francuskiego, po 
skosie. Złap ciasto za górny róg (tam gdzie nie ma farszu) i złóż z 
dolnym rogiem po skosie - tak, żeby powstał trójkąt. Zlep dokładnie 
brzegi ciasta. Posmaruj wierzch ciastek roztrzepanym białkiem, posyp 
cukrem jeśli chcesz.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piecz ok 25 min, ciasto wyrośnie i zarumieni się. Podawaj 
po wystudzeniu.  
                          




Prosto a jak pysznie :)
OdpowiedzUsuń:) i szybciutko
Usuńszybki deserek;)
OdpowiedzUsuń:) lubią go wszyscy
UsuńAle apetycznie wyglądają :) Co domowe, to domowe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, domowe dużo lepsze :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Ależ mam na nie ochotę :) Cudowny przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Proszę, częstuj się :)
UsuńPozdrawiam