sobota, 16 stycznia 2021

Klasyczne zapiekanki z pieczarkami

 


Smak dzieciństwa - zapiekanki z pieczarkami. Uśmiecham się na wspomnienie wakacji z dziadkami lub kolonii nad morzem, jak razem z innymi dzieciakami staliśmy w kolejce do budki z zapiekankami. To był obowiązkowy punkt wyjazdu. I koniecznie z keczupem!

Zrobienie domowych zapiekanek nie zajmuje wiele czasu, wszystkim smakują, sprawdzają się podczas rodzinnych spotkań, albo gdy nie mam pomysłu na obiad. Znacie? Pamiętacie takie zapiekanki? Lubicie? 


Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser (ilość według uznania, ja biorę pół kostki)
  • keczup
  • 2 bagietki
  • majeranek

Przygotowanie:

Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej 1/2 szklanki wody, posól, posyp pieprzem i wstaw na małym ogniu na 15-20 min. Pieczarki się ugotują, zmniejszą objętość i woda praktycznie odparuje. Jeśli po 20 min nadal będzie sporo wody (u mnie nie było) dobrze jest pieczarki przecedzić przez sitko.


Do pieczarek dodaj jogurt i dobrze wymieszaj, spróbuj, czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Bagietki przekrój na pół. Na przekrojone bagietki wyłóż po równo pieczarki, lekko przyciśnij, żeby nie spadły. Posyp pieczarki tartym serem i posyp majerankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, zapiekaj 10-12 min (do rozpuszczenia sera), ale nie dłużej, żeby bagietki nie były za twarde (mają być tylko chrupiące). Wyjmij z pieca, polej keczupem, możesz też posypać szczypiorkiem. Podawaj na ciepło. 



3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter