sobota, 12 września 2020

Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką (deser fit)

 

sliwki_pod_kruszonka

💡Pomysł na szybki i zdrowy deser 💡 Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką. Podczas pieczenia w domu roznosi się aromat korzennych przypraw. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Do tego deseru możecie wybrać dowolne, miękkie owoce, które pod wpływem temperatury rozpadną  się (truskawki, maliny, brzoskwinie, dojrzałe gruszki) i puszczą sok. Bo to właśnie miks soku owocowego i kruszonka sprawiają, że daniu nie można się oprzeć.


 Składniki:

  • 250g dojrzałych śliwek
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • 1 łyżka mielonych migdałów (można pominąć)
  • 2 łyżki miodu (lub więcej, w zależności o tego jak słodki deser chcesz uzyskać)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Przygotowanie:

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Naczynie, w którym będziesz zapiekać owoce wysmaruj masłem lub olejem i na dnie poukładaj śliwki. Posyp owoce połową cynamonu.

W misce wymieszaj płatki owsiane, migdałowe, mielone migdały. Dodaj druga połowę cynamonu, kardamon i miód. Wymieszaj. Masa będzie klejąca i gęsta. Ułóż ją (najlepiej dłońmi) na śliwkach i lekko dociśnij. 

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj ok. 40 min. Śliwki puszczą sok a kruszonka się zarumieni.  


 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zapiekane śliwki, to przepyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzechem byłoby nie wypróbować tego przepisu, więc wpisuję w menu na najbliższy weekend (wykorzystam dojrzałe gruszki).

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter