sobota, 19 września 2020

Pęczotto z dynią i cukinią

 

Pęczotto z dynią, cukinią i jarmużem - tym daniem właśnie rozpoczynam sezon dyniowy, na który zawsze czekam.  Dzięki dyni obiad wyszedł nie tylko kolorowy, lekko słodkawy, ale także kremowy. Takie pęczotto na długo Was nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Możecie użyć dowolnej kaszy lub ryżu. Mi najbardziej smakuje z pęczakiem. Smacznego 🙂

 

Składniki:

  • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garstki jarmużu
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szczypta wędzonej papryki
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę (ja kroję dynię najpierw w paski, paski obieram obieraczką do warzyw i potem kroję w kostkę). Cukinię umyj, nie obieraj, pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż dynię i cukinię. Gdy się zarumienią, zdejmij na talerz.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, zeszklij w garnku po dyni (dolej trochę oleju). Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, szczyptę wędzonej papryki i suszone oregano. Smaż chwilę, aż przyprawy będą intensywnie pachnieć, a cebula będzie złota.

Do garnka z warzywami wsyp kaszę pęczak i soczewicę, podsmaż chwilę i zalej połową bulionu. Zagotuj, zmniejsz ogień, garnek przykryj i gotuj danie ok. 15 min. Po tym czasie dodaj dynię, cukinię, jarmuż. Wymieszaj. Wlej resztę bulionu i gotuj kolejne 15 min, mieszając kilka razy.

Kasza powinna być miękka, wchłonie nadmiar płynu i powstanie kremowy sos. Jeśli płynu będzie za mało, wlej trochę wody. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Podawaj gorące. 


 

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter