niedziela, 9 sierpnia 2020

Drożdżowe racuszki z jabłkami

Racuchy z jabłkami - drożdżowe, pulchne i jeszcze ciepłe 😉😁 Przygotowałam je na niedzielne śniadanie, ale na obiad sprawdzą się równie dobrze. Najlepiej usmażyć od razu więcej i zabrać w pudełku do pracy. Nie są bardzo słodkie, dlatego jeśli lubicie słodsze wypieki, dodajcie więcej słodzika do ciasta. I uwaga! Znikają z talerza w mgnieniu oka.
 
Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub napoju roślinnego
  • 7g suszonych drożdży
  • 2 jabłka
Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, ksylitol, suche drożdże, wbij jajka, wlej ciepłe mleko (ciepłe, ale nie wrzące) wyrób ciasto kilka minut, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto będzie dosyć gęste i klejące do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do wyrośniętego ciasta, przed samym smażeniem. 

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj łyżką sporą porcję ciasta, będzie się kleić do łyżki, dlatego przed każdą porcją ciasta zwilż łyżkę w zimnej wodzie.

Smaż placki, aż ich spód się zarumieni i dopiero wtedy przewróć na drugą stronę wszystkie. 2-3 minuty na stronie. Racuchy jeszcze trochę urosną więc dobrze dostawić miedzy nimi odstęp na patelni. Podawaj na ciepło lub zimno.  


 

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter