wtorek, 21 lipca 2020

Lekka zupa ogórkowa


Pomidorowa czy ogórkowa? Ja zdecydowanie wybieram ogórkową, zwłaszcza taką na domowych ogórkach kiszonych. Gotuję ją albo z ziemniakami, albo z ryżem, w zależności od tego, na co mam ochotę. Wykorzystuję przepis mojej babci, którego nie zmieniła od lat. Ja jedynie modyfikuję go w ten sposób, że rezygnuję z zabielania zupy śmietaną. Lżejsza wersja smakuje równie wyśmienicie. Polecam.

Składniki:
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • ogórki kiszone
  • sok z ogórków kiszonych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 ml śmietany do zupy - ale nie jest konieczna
  • sól pieprz
Przygotowanie:

Do garnka wlej 2 litry wody i włóż skrzydełka. Gotuj na małym ogniu. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotujących się skrzydełek. Wymieszaj, posól.
 
Gotuj na średnim ogniu do ugotowania skrzydełek i miękkości ziemniaków. Zetrzyj na tarce ogórki i dodaj do zupy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Spróbuj i jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna dodaj sok z ogórków do smaku. W tym momencie możesz też dodać śmietanę (zahartuj ją wcześniej w odrobinie gorącej zupy). Wsyp pocięty koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.


3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter