wtorek, 3 marca 2020

Łosoś z ziołach na parze z warzywami

Soczysty łosoś w ziołach ugotowany na parze z groszkiem i batatem to propozycja na lekki obiad, do przygotowania o każdej porze roku. Jest to zdrowy posiłek, pełen witamin i wartości odżywczych. Oprócz zdecydowanych zalet zdrowotnych tego dania, gotowanie na parze pozwala zaoszczędzić czas, nie trzeba mieszać i pilnować potrawy, a do tego na koniec będzie mniej naczyń do zmywania. Jeśli nie macie elektrycznego parowaru, użyjcie sitka, które kładzie się na garnek z gotującą wodą. 

Składniki (dla 2 osób):
1 duży batat
pół opakowania mrożonego zielonego groszku
1 filet z łososia
sól, pieprz
oliwa
przyprawa do pesto*

Przygotowanie:
*Ja użyłam przyprawy do pesto gotowej, kupionej w sklepie internetowym. Pamiętaj! Nie musisz specjalnie kupować tej mieszanki przypraw, w prosty sposób przygotujesz ją w domu. Wymieszaj razem mieloną kolendrę, sól, czosnek granulowany, skórkę otartą z cytryny, suszoną bazylię, oregano i szczypiorek. 

Jeżeli korzystasz z parowaru elektrycznego, przygotuj dwa pojemniki.

Batata obierz i pokrój w kostkę, przełóż do pojemnika parowaru razem z groszkiem, wstaw na 10 minut. 

Łososia skrop oliwą i posyp mieszanką do pesto, z obu stron. Przełóż do pojemnika parowaru, ma gotujące się warzywa i nastaw czas parowania na 15 minut.
Rybę i warzywa możesz uparować w garnku, (zajmie to 15-20 minut), lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Jeśli będziesz piec łososia, obserwuj go, żeby nie przesuszyć mięsa.


5 komentarzy:

  1. pysznie, lekko i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strange "water hack" burns 2 lbs overnight

    Over 160 000 women and men are trying a easy and SECRET "liquids hack" to burn 1-2lbs each and every night while they sleep.

    It's very simple and works on anybody.

    Just follow these easy step:

    1) Get a drinking glass and fill it half the way

    2) Then use this proven HACK

    and you'll become 1-2lbs skinnier the next day!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na parze jeśli gotujemy mięso robi się jeszcze delikatniejsze. Chociaż nie można przesadzić z długością gotowania bo też można łososia wysuszyć. Dobrze też smakuje taki gotowany w gulaszu https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ mam wrażenie że idealnie mieszają się wtedy smaki i aromaty. A wersja równie zdrowa co gotowanie na parze tak naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter