poniedziałek, 2 grudnia 2019

Lekkie gofry owsiane

Odkąd kupiłam gofrownicę nie ma tygodnia, żebym nie testowała nowego przepisu - szukam tego idealnego. Stosuję różne mąki, dodatki i składniki. Jedne wychodzą dobre, innym czegoś brakuje. I to właśnie dzisiejsze gofry wychodzą na prowadzenie w rankingu 'na słodko'. Są lekkie, puszyste i chrupiące z zewnątrz. Dodatkowo są szybkie w przygotowaniu i wystarczą tylko 4 składniki. Nie słodzę ciasta, gotowe gofry polewam miodem i posypuję owocami.


Składniki (porcja dla jednej osoby):
100g płatków owsianych
100ml mleka
1 jajko
1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiel na mąkę. Jeśli nie masz możliwości zmielenia, użyj gotowej mąki owsianej. 
Dodaj do mąki jako, mleko i płatki migdałowe. Wymieszaj - masa będzie gęsta. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na gofra i piecz, aż wyrosną i zarumienią się (u mnie 4 min). Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. 


5 komentarzy:

  1. ale pyszna wersja gofrów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, żałuję, że nie mam gofrownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry kojarzą się raczej z czymś ciężkim i tłustym, a Ty podałaś nam super alternatywę na lekkie śniadanie, szczególnie przydatne w letnim okresie. Z chęcią wypróbuję, akurat myślałam o zakupie gofrownicy, a to jest idealny pretekst, aby to zrobić. Zamienię tylko owoce, nie przepadam za kiwi :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter