czwartek, 7 listopada 2019

Kotleciki z buraków i kaszy jęczmiennej

Kotlety buraczkowe z kaszą jęczmienną to pomysł na jesienny, lekki posiłek. Kotlety można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno:
- na ciepło, jako danie obiadowe z sałatą, ulubionym sosem i kaszą,
- na zimno, na drugie śniadanie, pokrojone na pieczywie.
Kotleciki są lekkostrawne, pożywne i dietetyczne, dlatego nie trzeba sobie odmawiać zjedzenia kolejnej sztuki. 😀

Składniki:
2 duże ugotowane buraki
1/2 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jęczmiennej
3 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki mąki (dowolnej, ja użyłam ryżową)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce do dużej miski, przeciśnij do nich ząbki czosnku, dodaj tymianek, sól i pieprz. Kaszę ugotuj i jeszcze ciepłą przełóż do buraków. Wbij jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę w zależności od potrzeb. 

Masa powinna być na tyle gęsta, aby dało się z niej formować kotlety. Konsystencja podobna do masy na kotlety mielone, choć trochę bardziej klejąca. Być może nie będzie trzeba wcale dodać mąki, albo tylko odrobinę. Dopraw do smaku. Formuj w dłoniach małe kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 

7 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter