sobota, 19 października 2019

Jesienny pasztet z fasoli z gruszkami i orzechami

Smaki jesieni zamknięte na talerzu - pasztet z białej fasoli, z gruszkami, orzechami włoskimi i rozmarynem. Bardzo aromatyczny, dobrze doprawiony, ale nie przesadzony. Masę przygotujecie w kilka minut, a później już tylko trzeba czekać, aż się upiecze 🤤 Zabieram go w pudełku do pracy i jem na drugie śniadanie ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. 
*przepis pochodzi z czasopisma "Czas na jesień" z Biedronki.
Składniki:
3 puszki białej fasoli
1 duża cebula
2 gruszki
100g orzechów włoskich
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli razem z rozmarynem. Smaż kilka minut, aż gruszki zaczną się rozpadać, a cebula będzie złota. Smażoną cebulę i gruszki przełóż do miski i zmiksuj razem z resztą składników. 

Uwaga! Fasolę dodałam odcedzoną, zostawiłam na wypadek trochę zalewy, gdyby masa była za gęsta. Ale nie była, więc zalewy z fasoli w ogóle nie wykorzystałam. 

Zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, wyrównaj. Piecz pasztet w 180 stopniach przez 50-60 minut. Odstaw do ostygnięcia.
 

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter