piątek, 30 sierpnia 2019

Chrupiące placuszki z cukinii i buraka

Placuszki z cukinii i buraka to pomysł na pożywny i zdrowy posiłek. Możecie je podać o dowolnej porze dnia - sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Dodałam do masy dużo przypraw i pestki słonecznika, dzięki czemu placki są wyraziste w smaku i przyjemnie chrupią. Z podanych składników wyszło mi 10 placków (lepiej zrobić mniejsze, nie będziecie mieli problemu z odwróceniem placków na drugą stronę).

Składniki:

1 duża cukinia
1 burak upieczony i obrany
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
1 jajko
1 szklanka mąki (u mnie owsiana)
1 łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie:
Cukinię dobrze umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce. Posyp solą i odczekaj 20 minut, aż puści wodę. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody. To jest ważny krok, nie pomijaj go. Jeśli nie odciśniesz cukinii, ciasto będzie rzadkie, a na patelni się rozpadnie podczas próby odwrócenia.

Zetrzyj upieczonego buraka i dodaj do odciśniętej cukinii, wciśnij też ząbek czosnku. Wsyp przyprawy: pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, sól, dodaj pestki słonecznika i wymieszaj. Jajko lekko roztrzep i wlej do masy. 

Na koniec dodaj mąkę, ale nie wsypuj od razu całej (ja na początek wsypałam pół szklanki, okazało się, że to za mało i masa jest zbyt rzadka). Stopniowo dodawaj mąkę, do uzyskania masy o konsystencji podobnej do tej na placki ziemniaczane. 

Smaż placki na rozgrzanym ogniu, na sporym ogniu, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Dzięki temu zarumienią się i będą chrupiące z zewnątrz. Odwróć w momencie, gdy spód będzie złocisty i zmaż do zrumienienia drugiej strony. Jeśli potrzeba, dolewaj olej pomiędzy kolejnymi partiami placków. 


4 komentarze:

  1. Kolor powala. Smak musi też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :)kolor cudowny, idealny dla dzieci, które chętniej sięgną po coś czerwonego niż zielonego :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter