czwartek, 6 grudnia 2018

Ciasto migdałowo-cytrynowe bez glutenu

Ciasto cytrynowo-migdałowe, bez glutenu i białego cukru. Proste w przygotowaniu, wilgotne, idealne do popołudniowej kawy. Z jogurtową polewą, która w konsystencji trochę przypomina żelki. Ciasto może nie jest jeszcze typowo bożonarodzeniowe, ale migdały nadają mu świątecznej nutki. Polecam.

Składniki:
75g ksylitolu
150g płynnego oleju kokosowego
4 jajka
1 łyżeczka b/g proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
200g mielonych migdałów
sok i skórka z połowy cytryny
Polewa: 3 łyżki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny, 2 łyżki miodu, 120g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Cukier utrzyj z olejem kokosowym na masę. Dodaj jajka, zmiksuj. Do masy dodaj proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, migdały oraz skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dolej odrobinę mleka.
Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Wystudź.
Przygotuj polewę: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (ale nie wrzącej). Do gładkiej masy żelatynowej dodaj jogurt i mód, wymieszaj i polej wystudzone ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, żeby. żeby polewa stężała.


2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :) tak radośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, dobrze, że nadciąga weekend, moja pora pieczenia i jedzenia słodyczy:)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter