poniedziałek, 10 września 2018

Jaglane kluski leniwe (bez glutenu)

Jaglane kluski leniwe - podaję je na słodko, z jogurtem, miodem i owocami. Ciasto nie zawiera cukru, dlatego leniwe będą też znakomicie pasować do wytrawnych dodatków. Jest to zdrowsza wersja tradycyjnych leniwych, ale w smaku wcale od nich nie odbiega. Kasza jaglana jest praktycznie niewyczuwalna, nie obawiajcie się jej. Jeśli zostanie Wam trochę klusek, odgrzejcie je następnego dnia na patelni i podajcie na obiad. Polecam.

Składniki (na ok. 50 sztuk):

1/3 szklanki suchej (ziarna) kaszy jaglanej
220g sera twarogowego (możecie użyć tofu naturalne)
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelej zimną wodą na sitku i przesyp do garnka. Wlej 2/3 szklanki zimnej wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmij z ognia i wstaw kaszę na 30 minut pod koc.

Przestudzoną kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj biały ser, jajka i zblenduj na masę. Dosyp obie mąki, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk, dosyp więcej mąki ryżowej.

Podziel ciasto na 4 części. Blat podsyp mąką, formuj na nim wałki z każdej części ciasta i odcinaj nożem po skosie małe kawałki klusek. Gotuj leniwe partiami, w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch (około 2 minuty), odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami.


6 komentarzy:

  1. dawno leniwych nie jadłam, kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie nowinki w kuchni :) Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba dodałam za dużo mąki ryżowej bo leniwe wyszły twarde jak beton;) Magda

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter