wtorek, 19 czerwca 2018

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana, z jajkiem, cebulą i obowiązkowo ogórkiem kiszonym. Sprawdza się świetnie jako dodatek do grilla, a także jako samodzielne dania. Młode ziemniaki gotuję w mundurkach, nie obieram ich (dokładnie myję), moim zdaniem wtedy sałatka smakuje najlepiej. Sos przygotowuję na bazie jogurtu i dodaję czosnek, ale możecie z niego zrezygnować (na przykład jeśli zabieracie sałatkę do pracy) i wykorzystać świeże zioła. Polecam.

Składniki:

1 kg młodych, małych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
5 niewielkich ogórków kiszonych
1 średnia czerwona cebula
sól, pieprz
mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu (jeśli jesteś na diecie, możesz z niego zrezygnować)
1 łyżka musztardy
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze umyj, nie obieraj. Ugotuj (w całości) w osolonej wodzie, do miękkości, ale żeby ziemniaki się nie rozpadały. Odcedź je i zostaw do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki pokrój na kawałki. Jeśli masz małe ziemniaki, pokrój je na ćwiartki, jeśli są większe, na 6 kawałków. Nie ma potrzeby krojenia ziemniaków bardzo drobno.

Przełóż ziemniaki do miski. Jajka na twardo obierz i pokrój na kawałki, wielkością zbliżone do ziemniaków. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cieknie piórka. Ogórki kiszone pokrój na kawałki. Jeśli ogórki są bardzo kwaśne, dodaj najpierw cztery sztuki. Później, jak doprawisz sałatkę zdecydujesz, czy jest potrzeba dodać jeszcze jednego ogórka. Lepiej dodawać je stopniowo, żeby sałatka nie okazała się za kwaśna.

Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, musztardą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę, wymieszaj, spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku. Odstaw na pół godziny, żeby smaki się przegryzły i podawaj.



7 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter