niedziela, 24 września 2017

Zupa minestrone na chłodne dni


Przyszła jesień, zrobiło się chłodniej, dlatego właśnie teraz zaczynamy przygotowywać rozgrzewające potrawy. Pełne przypraw, warzyw i smaku. Gdy nie mamy dużo czasu, najlepiej sprawdzają się zupy i dania jednogarnkowe. Taka właśnie jest zupa minestrone, zupa włoska, która bazuje na sezonowych warzywach. W internecie znajdziecie dużo przepisów na to danie, każdy trochę inny. My do naszej wersji dodałyśmy boczek, który nadaje zupie charakterystycznego smaku. Częstujcie się.


Składniki:

2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cukinia
por (biała część)
2 pomidory
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
50 g wędzonego boczku
oliwa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 1/2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w plastreki razem z porem i selerem naciowym. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę.

2. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka na łyżkę rozgrzanej oliwy, smaż do zrumienienia. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Dołóż resztę warzyw: marchew, paprykę, pora, selera naciowego i cukinię. Smaż wszystko 5 minut. Zalej warzywa bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory i zioła. Gotuj zupę 30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj, gdy warzywa będą miękkie.




6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter