niedziela, 9 lipca 2017

Domowa granola, czyli jak zacząć dzień smacznie i zdrowo


Domowa granola to doskonały pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Zrobienie jej jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Zaletą domowej granoli jest to, że do jej przygotowania używamy tylko znanych i lubianych produktów. Poniżej podajemy Wam przepis, który możecie dowolnie modyfikować - według swojego uznania i smaku. Jeśli nie macie w domu zarodków pszennych, możecie dodać otręby, albo pestki słonecznika. Jeśli zamiast syropu z agawy wolicie miód, nie ma przeszkód żeby je zamienić, tylko trzymajcie się proporcji. Spróbujcie zrobić domową granolę, a zobaczycie jakie to proste i smaczne.

A na blogu możecie też znaleźć przepis na musli - klik.


Składniki:
100g migdałów
2 łyżki sezamu
125g płatków owsianych
50g zarodków pszennych
50g płatków jaglanych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego
2 łyżeczki cynamonu
100g suszonej żurawiny
łyżka nasion goji

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj migdały, płatki owsiane, sezam, zarodki pszenne, płatki jaglane.

3. W rondelku, na małym ogniu rozpuść olej kokosowy, syrop z agawy i cynamon. Nie doprowadzaj do wrzenia, trzymaj na ogniu tylko do momentu, gdy olej kokosowy się rozpuści i połączy z resztą składników. Zdejmij z ognia i wlej do miski z mieszanką płatków i migdałów, wymieszaj.

4. Przełóż granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż je równomiernie po blasze i wstaw do piekarnika na 25 minut (płatki powinny zrobić się złotobrązowe).  Przemieszaj, dodaj żurawinę i nasiona goji. Piecz całość jeszcze przez 5 minut (nie dłużej, żeby owoce nie zrobiły się gorzkie). Zostaw do wystudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.



8 komentarzy:

  1. taka domowa granola,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domową granolę :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No z taką granolą to można zaczynać dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam pyszności, zawsze mam zapas granoli w słoiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. odkąd zrobiłam granolę w domu to nie wyobrażam sobie już jej kupic :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...