wtorek, 11 kwietnia 2017

Kasza bulgur z kurczakiem i oliwkami


Kasza bulgur z kurczakiem, oliwkami i sosem pomidorowym, to szybkie, jednogarnkowe danie,  które warto przygotować od razu w większej ilości. Dla nas taki obiad jest dużym ułatwieniem, zwłaszcza przed Świętami, gdy mamy więcej obowiązków. Odgrzany następnego dnia smakuje  jeszcze lepiej (smaki się przegryzą i  połączą). Danie jest kremowe, aksamitne, ma lekko wędzony posmak, jednak nie jest on dominujący. Jeśli nie próbowaliście jeszcze kaszy bulgur, nadróbcie szybko zaległości, ponieważ jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika, magnezu, fosforu i kwasu foliowego.


Składniki (na dużą patelnię):

200g kaszy bulgur
podwójna pierś kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
biała część pora
łyżka sosu sojowego
łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
oliwa do smażenia
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
300ml wody
łyżka miodu
łyżka sosu chilli (u nas słodko-kwaśny)
garść czarnych oliwek
suszone oregano, majeranek
sól, pieprz,

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż kurczaka, dodaj sos sojowy, słodką wędzoną paprykę i szczyptę oregano. Smaż do momentu, aż kurczak przestanie być surowy. Przełóż mięso na talerz.

2. Cebulę, czosnek i pora posiekaj w półplasterki, włóż na patelnię na której smażył się kurczak i zeszklij, dodając niewielką ilość oliwy. Gdy por zmięknie, dodaj kaszę bulgur, łyżeczkę majeranku, sól, pieprz. Przesmaż całość przez chwilę. W tym czasie wymieszaj koncentrat pomidorowy i sos chilli i miód w 300 ml wody. Zalej płynem kaszę, wymieszaj. Patelnię przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 min. Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw pod przykryciem na 10 min, aż kasza wchłonie większość płynu.

3. Gdy kasza będzie miękka, dodaj posiekane oliwki, usmażonego kurczaka. Wstaw na mały ogień i podsmaż całość. Spróbuj, jeśli potrzeba dopraw do smaku. Jeśli sos będzie dla Ciebie zbyt kwaśny, dodaj jeszcze odrobinę miodu.


2 komentarze:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...