środa, 26 kwietnia 2017

Fit brownie z cukinii

Brownie to według nas idealne ciasto czekoladowe. Wilgotne, miękkie w środku, o intensywnym czekoladowym smaku. Ciężko przejść obok niego obojętnie. Jest to jednak ciężkie ciasto, a pokusa jest duża. Jak wiecie lubimy odchudzać desery i wypieki, dlatego dzisiaj zapraszamy Was na brownie z cukinii - z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, oleju kokosowego, kakao i gorzkiej czekolady. W smaku niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji ciasta, a jest lżejsze i zdrowsze. Inspirację znalazłyśmy na blogu Codziennie fit.


Składniki na małą kwadratową blaszkę:
1 duża cukinia
7 łyżek oleju kokosowego
1 jajko
0,5 szklanki ksylitolu
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 paski gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie obieraj ze skóry), odstaw na chwilę, a następnie odciśnij nadmiar wody. Olej kokosowy rozpuść w rondelku, wystudź. Gdy olej będzie chłodny, dodaj go do startej cukinii razem z jajkiem i ksylitolem. Wymieszaj.

Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao oraz czekoladę startą na tarce. Mieszaj do połączenia składników. Ciasto będzie gęste  i lepiące. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 min. Piecz do tzw. suchego patyczka. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do wystudzenia.



14 komentarzy:

  1. nie sposób się nie skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowe i zdrowe, czyli najlepsze połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem jakie ciasto upiekę latem. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto :) Jest mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z cukinii robię zdrowe muffinki, ale brownie również mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już nie moge sie doczekać swojej cukinii:)
    fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbuję ten przepis :) A do zdrowej kuchni u nas włączyliśmy na stałe zdrową wodę, nie tą kupowaną w sklepie ale zainwestowaliśmy w filtr do wody założony pod zlewem - u nas w mieście jeśli chcemy mieć zdrową wodę to albo ze sklepu albo z własnego filtra.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam Wasze brownie :) Wyszło dobre, ale osobiście wprowadziłabym małe zmiany: piec 40-50 minut (zamiast 30-40), dodać szczyptę soli (a nie łyżeczkę)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól poprawiona, nie zauważyłam wcześniej błędu, dziękuję :)

      Usuń
  9. witam, zrobilam to ciasto wg przepisu i wyszlo mega słone... czy zamiast łyżeczki soli nie powinna być szczypta? w ogole z ciekawosci , po co sól w tym ciescie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście szczypta, nie zauważyłam błędu, już poprawiam. Dziękuję za zwrócenie uwagi. :)
      Sól wydobywa z potraw bogatszy smak, zwłaszcza z tych, z dodatkiem czekolady, czy kakao :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter