niedziela, 28 lutego 2016

Kuczak faszerowany szpinakiem i ricottą



Witajcie :)
Dziś mamy dla Was kolejny przepis z serii "musimy kiedyś wypróbować". O połączeniu ricotty ze szpinakiem można się sporo naczytać w gazetach oraz Internecie więc pewnie o nim słyszeliście. Stąd pomysł na wypróbowanie przepisu z magazynu Good Food 1/2/2015 na pieczone piersi kurczaka z serem ricotta i szpinakiem. Jest to danie, które na pewno usatysfakcjonuje miłośników tych zielonych liści. Polecamy użyć do niego świeżego szpinaku, z mrożonym będziecie mieć dwa razy więcej roboty.

czwartek, 25 lutego 2016

Domowe gofry


Gofry kojarzą nam się z wakacjami, piękną pogodą i wyjazdami nad morze. Żaden wyjazd nie będzie zaliczony, jeśli nie zjemy chociaż jednego gofra. Pewnie dlatego nigdy wcześniej nie jadłyśmy tych robionych w domu, nie miałyśmy też gofrownicy. Jednak od czego ma się przyjaciół (dzięki Ewutka!) - pożyczyłyśmy i przepadłyśmy. Gofry smakują identycznie jak te nadmorskie, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, są pyszne i przede wszystkim domowe. Wiemy co jest w środku i możemy szaleć ze składnikami i dodatkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne gofry z mąki pszennej (najlepszy znalazłyśmy tu klik), ale kombinujemy dalej. :)

poniedziałek, 22 lutego 2016

Bułeczki z czekoladą


Witajcie :)
Dziś będzie prosto, smacznie i domowo! Prostota w kuchni zawsze zwycięży, bo jak wiadomo każdy z nas ma coraz mniej czasu, chce wszystko robić jak najtaniej i jak najlepiej. Dlatego gdy tylko znalazłyśmy przepis na drożdżowe bułki z kawałkami czekolady wiedziałyśmy, że musimy je Wam pokazać. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Dietetyczne Fanaberie, zatem można śmiało stwierdzić, że to dietetyczne bułeczki ;)

czwartek, 18 lutego 2016

Zupa krem z marchewki


Przepis na zupę krem z marchwi znalazłyśmy w Basi rodzinnym przepiśniku. Kilka lat temu Basia po wizycie u cioci (u której zawsze wszystko świetnie smakuje), zapisała przepis i włożyła do innych. Ostatnio zwrócił naszą uwagę i stwierdziłyśmy, że wreszcie go wypróbujemy. Żałujemy, że tyle czasu zwlekałyśmy z ugotowaniem tego dania. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i pełna aromatu. A najważniejsze jest to, że wystarczy 30 minut, żeby rozkoszować się jej smakiem.

niedziela, 14 lutego 2016

Carbonara


Witajcie :)
Dziś istne walentynkowe szaleństwo w blogosferze i nie tylko :) My jednak odejdziemy odrobinę od tej serduszkowej tematyki i przedstawimy Wam przepis na jeden z prostszych makaronów, czyli carbonarę. Carbonara to jeden z ulubionych przepisów na makaron w rodzinie Julki, stąd też wszelkie zmiany w tradycyjnym przepisie przyjmijcie na spokojnie :) Uwierzcie nam na słowo, że taka wersja carbonary jest po prostu najlepsza.

czwartek, 11 lutego 2016

Domowe raffaello z kaszy jaglanej

Jeśli tak jak my uwielbiacie smak raffaello, to dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla Was przepis na domową, zdrową wersję tych popularnych słodyczy. Obtoczone w wiórkach kokosowych i nadziane migdałami do złudzenia przypominają kulki raffaello. Różnią się ciastem, bo przygotowane są z kaszy jaglanej, która w połączeniu z mlekiem kokosowym i syropem klonowym tworzy rozpływający się w ustach deser. Pomysł na domowe kulki kokosowe zaczerpnęłyśmy go z tego bloga.

sobota, 6 lutego 2016

Sałatka z pikantnym kurczakiem i ryżem


Witajcie :)
Dziś przygotowałyśmy dla Was pyszną i bogatą w smaki, sałatkę z kurczakiem, ryżem i warzywami. Każdy dodatek jest aromatyczny, a poziom ostrości lub kwaskowatości możecie sami regulować pod własne gusta - wystarczy, że dacie odrobinę mniej pieprzu cayenne lub więcej soku z cytryny i sałatka nabierze trochę innego smaku. My zapraszamy Was do eksperymentów sałatkowych, bo powtarzalność w kuchni jest strasznie nudna ;)
Przepis podstawowy znalazłyśmy w książce "Gotuj i chudnij. Szybko i łatwo".

środa, 3 lutego 2016

Domowe faworki


Witajcie :)
Już jutro Tłusty Czwartek, czyli jeden z najsłodszych dni w roku! My tego dnia zapominamy o kaloriach i zajadamy się pysznymi pączkami i faworkami. Oczywiście z umiarem ;) Odkąd prowadzimy bloga, mamy jednak małe postanowienie, by co roku zrobić taki smakołyki własnoręcznie. Robiłybyśmy to częściej gdyby nie zapach smażonego tłuszczu, który później ciężko wywietrzyć ;) Ale ale wróćmy do tematu. Dziś przygotowałyśmy nasze pierwsze faworki. Nie są one idealne, mogłyby być odrobinę bardziej kruche, ale ich smak jest świetny. Zatem jeśli Wy również chcecie spróbować swoich sił, dajcie domowym faworkom szansę i do dzieła :)
Oczywiście polecamy Wam nasze przepisy na pączki, zwłaszcza serowe, które wymagają minimum pracy i czasu :)
pączki serowe
pączki tradycyjne

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...