niedziela, 28 lutego 2016

Kuczak faszerowany szpinakiem i ricottą



Witajcie :)
Dziś mamy dla Was kolejny przepis z serii "musimy kiedyś wypróbować". O połączeniu ricotty ze szpinakiem można się sporo naczytać w gazetach oraz Internecie więc pewnie o nim słyszeliście. Stąd pomysł na wypróbowanie przepisu z magazynu Good Food 1/2/2015 na pieczone piersi kurczaka z serem ricotta i szpinakiem. Jest to danie, które na pewno usatysfakcjonuje miłośników tych zielonych liści. Polecamy użyć do niego świeżego szpinaku, z mrożonym będziecie mieć dwa razy więcej roboty.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
150g szpinaku baby
4 łyżki sera ricotta
sok z połówki cytryny
30 g bułki tartej
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Szpinak przełóż do dużego sitka i przelej go zagotowaną wodą. Zostaw do osuszenia na kilka minut. Następnie wyciśnij z niego nadmiar wody, tyle na ile starczy Ci sił. Posiekaj go drobno i połącz w misce z ricottą, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i przyprawami - u nas sporo soli i pieprzu, pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki papryki oraz pół łyżeczki majeranku.


2. Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie natnij je, tworząc kieszonki na farsz. Nałóż do środka przygotowanego kurczaka szpinak z pozostałymi składnikami. Z zewnątrz natrzyj kurczaka odrobiną oleju, masy szpinakowej, a na koniec posyp bułką tartą. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.


3. Kurczaka piecz w 200ºC przez ok 30 minut. Podawaj z ulubionymi warzywami lub goframi - jak u nas :) 

Nasze oceny:

Basia: Zostało mi trochę kurczaka z obiadu. Następnego dnia pokroiłam go w plasterki i zjadłam z pieczywem. Smakowało przepysznie, lepiej niż każda kupna wędlina. Moja ocena: 10/10.

Julka: Kurczak i szpinak to dobre połączenie. Jeśli chcecie by farsz był bardziej wyrazisty dodajcie trochę pokruszonego sera feta. Moja ocena: 8/10.


8 komentarzy:

  1. Musi smakować wspaniale;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do wielkich fanów szpinaku nie należę, w przeciwieństwie do reszty mojej rodzinki i wiem że im takie, no podobne połączenie bardzo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No dziewczyny świetne te kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienicie to mięsko wygląda, fajnie nafaszerowane tym szpinakiem - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! :) szpinak mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię szpinak, więc to połączenie mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam, uwielbiam! szpinak i ricotta, do tego delikatne mieso kurczaka, jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...