niedziela, 30 sierpnia 2015

Brokułowe pesto


Witajcie :) 
Dziś kolejny przepis wegański z książki "Jadłonomia". Uwierzcie nam, że im częściej ją przeglądamy/czytamy tym więcej mamy ochoty na wypróbowanie wszystkich przepisów. Książka nie tylko ma znakomite przepisy i świetne zdjęcia, ale i samo wydanie robi wrażenie. Zatem jeśli znacie kogoś kto interesuje się gotowaniem, a warzywa nie są jego/jej wrogiem spokojnie możecie kupić taką książkę na prezent, a nie będą to zmarnowane pieniądze :) I mówimy to bez żadnych ukrytych powódek ;) Serio, ta książka wymiata!
Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na brokułowe pesto, które u Julki już wygoniło tradycyjne. ;) Brokuły i migdały podkręcone chili i sosem sojowym sprawdzą się nie tylko jako sos do makaronu, ale również jako pasta do kanapek/burgerów.

czwartek, 27 sierpnia 2015

Domowe spring rolls


Jesteśmy fankami różnych akcji tematycznych w sklepach, dlatego nie mogłyśmy przejść obojętnie obok tygodnia azjatyckiego, zwłaszcza że ceny były naprawdę atrakcyjne. Kupiłyśmy sporo rzeczy, które wykorzystamy między innymi w dzisiejszym przepisie. Do spring rollsów będzie Wam potrzebny papier ryżowy, drobny makaron chiński (lub w ostateczności polskie nitki), dobry sos chilli (polecamy słodko-pikantny Tao Tao) i warzywa. Pozostałe składniki możecie dowolnie modyfikować. My często dodajemy do spring rollsów także kiełki fasoli mung, kapustę pekińską lub smażone mięso. Robienie spring rollsów to (oprócz świetnej zabawy) także dobry trening przed przygotowaniem sajgonek, przy których ważna jest technika zawijania papieru ryżowego.

niedziela, 23 sierpnia 2015

Zupa-krem z gruszki i pietruszki


Witajcie :)
Pewnie wielu z Was trafia się książka, która staje się źródłem inspiracji do tworzenia nowych, wspaniałych dań. Dla nas taką pozycją stała się w sierpniu książka kucharska Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia. Książka zawiera w sobie 100 przepisów, nie tylko dla wegan i jest to absolutna prawda. :) Wypróbowałyśmy już kilka z nich, niektóre modyfikując pod własne potrzeby, ale krem z gruszki i pietruszki jest na tyle idealny, że nie chcemy w nim nic zmieniać. Z każdą łyżką dostajecie nowe bodźce smakowe, które wspaniale się ze sobą łączą, a do tego zupa ma wspaniały kremowy kolor :) 

środa, 19 sierpnia 2015

Czas na przetwory - sałatka z cukinii

Witajcie :)
Sezon słoikowy uważamy za otwarty. My pierwsze przetwory - dżemy z truskawek, rabarbaru i malin mamy już zrobione, a teraz nadszedł czas na warzywa: cukinie, ogórki i pomidory. Dziś na blogu przepis na fajną sałatkę z cukinii, kabaczka, marchewki i cebuli. Taki miks pysznych warzyw, na pewno urozmaici niejeden jesienny czy zimowy obiad :) 

piątek, 14 sierpnia 2015

Malinowe ciasteczka a`la makaroniki


Witajcie:)
Mimo upałów staramy się jakoś funkcjonować i znaleźć czas oraz siły na kolejne notki ;) Dziś pomysł na ciastka a`la francuskie makaroniki pieczone w domowym zaciszu. Przepis pochodzi od Darka znanego z kanału DG showtv. Według przepisu powinny nam wyjść ciastka łudząco podobne do makaroników ale chyba Darek coś nie dokładnie podał składniki lub my mamy dwie lewe ręce ;)
Mimo wszystko polecamy wykonać takie ciastka w domu, bo efekt końcowy miło zaskakuje! 

wtorek, 11 sierpnia 2015

Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Witajcie :)
Upały nie odpuszczają, ale coś jeść trzeba. ;) Dziś na obiad polecamy szybkie quiche ze szpinakiem i pomidorami. Oczywiście farsz możecie dowolnie modyfikować - za to właśnie lubimy wszelkie tarty, zarówno wytrawne, jak i słodkie. Suszone pomidory są tutaj niezbędnym składnikiem, dla nas typowo letnim, podbijającym smak każdej potrawy. Danie smakuje wyśmienicie też na zimno.

sobota, 8 sierpnia 2015

Smażone mleko na zimno :)


Witajcie :) 
Zapewne wiele z Was zastanawia się czym jest smażone mleko i jak się je robi?:) Jest to gotowana masa podobna do budyniu, którą wylewa się do płaskiego naczynia, czeka aż wystygnie, kroi w kwadraty i smaży. Nic trudnego, a smak może zaskoczyć niejedną osobę ;) Polecamy wypróbować w chłodniejsze dni podając na ciepło, a w cieplejsze jak dziś podawać na zimno, po lekkim schłodzeniu w lodówce. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać".

wtorek, 4 sierpnia 2015

Sałatka arbuzowa z mozzarellą


Witajcie :)
Fala upałów zagościła u nas na dobre i podobno utrzyma się przez następne 2 tygodnie. Wysokie temperatury znacznie zmniejszają nasze chęci gotowania, ale staramy się wyszukać lekkie przekąski, nie wymagające od nas zbyt dużego wysiłku ;) Tak też powstał pomysł na sałatkę z arbuza i mozzarelli z sosem waniliowo-bazyliowym. Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu.

sobota, 1 sierpnia 2015

Gnocchi z sosem pomidorowym

Ostatnio naszła nas ochota na gnocchi. Jeszcze nigdy ich nie robiłyśmy, dlatego był to najwyższy czas, żeby się nauczyć. Gnocchi, podobnie jak nasze kopytka można przygotować na wiele sposobów - z dodatkiem ziemniaków, sera, warzyw i różnych rodzajów mąk. My zdecydowałyśmy, że pierwsze kluski zrobimy z ziemniaków. Wykonanie jest naprawdę proste i nie powinno Wam sprawić żadnych trudności. Przepis zaczerpnęłyśmy z książki "Pysznie bez glutenu", jednak użyłyśmy mieszanki zwykłej mąki pszennej i gryczanej. Gnocchi smakują świetnie polane sosem pomidorowym - spróbujcie koniecznie.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...