sobota, 31 października 2015

Placuszki szpinakowe

Witajcie :)
Chcąc sprostać Waszym oczekiwaniom i sugestiom będziemy częściej przygotowywać mniej kaloryczne przepisy oraz zdrowsze wersje popularnych dań. ;) Zaczynamy od pomysłu z książki Anny Starmach "Lekkość" - który od razu zapragnęłyśmy przygotować. Mowa o placuszkach szpinakowych z sosem z suszonych pomidorów, które są przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Z podanych ilości wyszło nam 6 placuszków, więc jeśli chcecie przygotować to danie dla dwóch osób, podwójcie składniki.


Składniki:

250g liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka mąki razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego
2 suszone pomidory
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i szpinak - smaż około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki. Przełóż szpinak na sitko i odciśnij z nadmiaru wody, następnie go drobno posiekaj.



2. Jajko wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Dopraw do smaku pieprzem i solą, połącz ze szpinakiem. Masa nie powinna być bardzo gęsta, ale musi być zwarta, więc jeśli będzie zbyt płynna, dodaj więcej mąki.

3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, łyżką nakładaj masę szpinakową, formuj placuszki (lekko spłaszczaj), smaż ok 1,5 minuty z każdej strony. Gdy będą usmażone, przełóż na talerz wyłożony papierem dopieczenia, który wchłonie ewentualny nadmiar oliwy.




4. Przygotuj sos: Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Placuszki polej sosem i jedz jeszcze ciepłe :)

Nasze oceny:

Basia: Placuszki bardzo nam smakowały, w połączeniu z tym sosem były przepyszne :). Moja ocena: 10/10.

Julka: Kolejne fajne zastosowanie szpinaku w kuchni. Placki na pewno zagoszczą w moim menu, ale następnym razem dodam do nich trochę ostrej papryki. Moja ocena: 9/10.


9 komentarzy:

  1. Fajne placuszki, chociaż nie dla mnie, bo szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szpinak, placuszki genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie! :)
    Uwielbiam takie warzywne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe :-) częstuje się z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie placki bardzo lubię, a jak są zdrowsze to tym bardziej do mnie trafiają :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...