czwartek, 10 września 2015

Czas na przetwory - ogórki w chilli

Kochani,
Chcemy się z Wami podzielić przepisem na ogórki, które są hitem każdej imprezy. Za każdym razem jak przychodzą do nas znajomi, pytają, gdzie są ogórki w chilli. Wcale im się nie dziwimy, bo ogórki są pyszne - jędrne, chrupiące, ostre ale z lekką nutką słodyczy. Świetne jako dodatek do wielu dań, obiadów, kanapek lub solo. Przygotowanie ich zajmuje dwa dni, a to dlatego, że muszą się dobrze zamarynować w przyprawach
i przegryźć. Przepis kilka lat temu przywiózł brat Basi z wakacji u rodziny i od tego czasu jest to nasz numer jeden wśród przetworów.
Składniki:
5 kg ogórków gruntowych (mniejszych)
12 płaskich łyżeczek soli
2-3 główki czosnku (jeśli czosnek jest duży, dajemy 2 główki)
2 łyżeczki chilli w proszku (lub więcej jeśli ogórki mają być ostrzejsze)

Zalewa:
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
800g cukru

Przygotowanie:
Ogórki umyj (nie obieraj!) i pokrój w cienkie, nierównomierne paski. Włóż je do dużej miski, zasyp ogórki solą i zostaw na 6 godzin. Po tym czasie zlej wodę i odciśnij ogórki (wodę wylej, nie będzie już potrzebna). Czosnek posiekaj i razem z chilli dodaj do ogórków, wymieszaj.

Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki (ocet, olej i cukier) wlej do garnka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia - nie gotuj, zdejmij z ognia. Gorącym płynem zalej ogórki, wymieszaj i odstaw na 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Po upływie podanego czasu ogórki przełóż wraz z zalewą do wyparzonych słoików (dosyć ciasno), zakręć je i pasteryzuj 5-7 minut (w zależności od wielkości słoików). Ogórki są gotowe do podania po ok. 2 tygodniach, ale im dłużej leżą tym są lepsze i ostrzejsze :)

Nasze oceny:
Basia: Najlepsze ogórki jakie jadłam, zawsze robię z 10 kg i mamy zapas do następnych przetworów. Nigdy nam się nie nudzą. Moja ocena: 10/10.

Julka: Pierwszy raz jadłam te ogórki u Basi na imprezie i bardzo mi smakowały. Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych smaków może dodać mniej chilli. Moja ocena: 10/10.

15 komentarzy:

  1. Takie ogórki to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też takie robię, fajnie smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Też robię ogórki z chili i jest to jeden z moich ulubionych przetworów ! Wasze pięknie się prezentują w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie sezon na ogórki już jest zamknięty, ale takich bym jeszcze spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ogórki, kojarzą mi się z domowym gotowaniem ^^
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a czy ewentualnie można skrócić czas w zalewie z 12 np do 6h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można skrócić do 6 godzin :) Lepiej, gdy trzymane są w zalewie dłużej, bardziej się "przegryzą" i będą intensywniejsze. 6 godzin będzie w porządku. Pozdrawiamy :)

      Usuń
  7. Czy one sa bardzo ostre?zle doczytalam o zrobilam na 3kg zamiast 5! Uratuje je jakos ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dosyć ostre, a czy już je zalałaś zalewą? Bo jeśli nie, to postaraj sie je odcisnąć i dodać więcej ogórków. A jeśli są zalane, zlałybyśmy tę zalewę, dodały do niej więcej wody i szczyptę cukru.

      Usuń
  8. Tak zalalam od razu :/ w takim razie rozciencze zalewe, dziekuje za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter