piątek, 18 września 2015

Lekkie leczo

Ręka do góry, kto lubi leczo :) Leczo kojarzy nam się z naszymi babciami, nigdzie nie jadłyśmy lepszego. Nie zamierzamy z babciami konkurować, dlatego przedstawiamy Wam naszą, lekko odchudzoną wersję leczo. Czym się różni od tradycyjnego? Tym, że zamiast kiełbasy dodajemy mięso z kurczaka, a do doprawienia używamy ogórka kiszonego, który sprawia, że leczo ma głęboki, lekko kwaskowy smak.


Składniki:

1 większa cukinia/kabaczek
2 cebule
4 pomidory
1 papryka czerwona
200g pieczarek
2 duże ogórki kiszone,
podwójny filet z piersi kurczaka
sól, pieprz, mielona ostra papryka

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju (w głębokiej patelni lub garnku). Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż pieczarki odparują większość wody.

2. Cukinię obierz, wydrąż środek (jeśli ma duże pestki) i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój. Paprykę umyj, pokrój po czym dodaj do garnka razem z cukinią i pomidorami. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.


3. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do warzyw, gotuj aż kurczak straci surowość. Po tym czasie pokrój ogórki kiszone, wrzuć do leczo i dopraw całość solą, pieprzem i papryką. Leczo najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą.


Nasze oceny:

Basia: Bardzo lubię przygotowywać większą ilość tego leczo i później zabierać je do pracy. Jest pyszne i lekkostrawne. Moja ocena: 10/10.

Julka: To leczo ma trochę inny smak od tradycyjnego, ale jest równie pyszne. Moja ocena: 9/10.

7 komentarzy:

  1. Zrobię taką wersję leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki, zdrowe i bardzo smakowicie wyglądające jest to leczo :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis! Kilka składników zamienionych na lżejsze - z chęcią kiedyś spróbuję! Tradycyjne leczo wydaje mi się baaaardzo ciężkie ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham leczo, wasze brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ale narobiłyście mi ochotę na leczo- muszę zrobić zanim mam jeszcze swoje warzywka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jutrzejszy obiad w sam raz, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi leczo kojarzy się z obiadem który często robiła moja babcia kiedy w wakacje byliśmy nad jeziorem

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...