wtorek, 22 września 2015

Batoniki z amarantusem


Witajcie :)
Dziś mamy dla Was najprostrzy i najszybszy przepis na batoniki z preparowanym amarantusem :) Jeżeli nie posiadacie amarantusa w swoich zasobach, spokojnie można go zastąpić ryżem preparowanym, aczkolwiek batoniki stracą wtedy swój lekko orzechowy posmak. Z podanych proporcji otrzymacie ok 12 batoników, ale zdecydowanie polecamy zrobić je w podwójnej ilości - bo nawet nie zorientujecie się, kiedy znikną z talerza. :)

Składniki:
100g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
45g preparowanego amarantusa
czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów

Przygotowanie:
Czekolady (mleczną i gorzką) rozpuść w kąpieli wodnej. Pod koniec rozpuszczania dodaj masło orzechowe i mieszaj, aż składniki się połączą.


Zdejmij miskę z garnka, wsyp do rozpuszczonej czekolady amarantus i porządnie wszystko wymieszaj.

Gotową masę przełóż jak najszybciej do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i równo rozsmaruj. Schładzaj w lodówce przez godzinę. Pokrój w dowolnej wielkości kawałki.


Nasze oceny:

Basia: Pyszne są te batoniki - to tylko trzy składniki i nawet bardzo zabiegane osoby znajdą czas żeby je przygotować. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam orzechowy posmak amarantusa, a w tych batonikach idealnie zgrywa się on z masłem orzechowym. Fajny pomysł na słodką przekąskę do pracy lub szkoły.

20 komentarzy:

  1. Że też na to nie wpadłam, cudowne są takie łakocie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam amarantus to chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj takie proste a takie pyszne :-) super pomysł dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie i zdrowo, ciekawa jestem czy małej by smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zdrowsze łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe, smaczne i idealne do pochrupania w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie roztapiam czekoladę ... będzie na słodką przekąskę do śniadaniowego pudełka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, czy batoniki smakowały :)

      Usuń
    2. Bardzo, bardzo smakowały:). Niedługo znów zrobię na urodziny Męża:)

      Usuń
  9. kupiłam amarantus ale nie jest napisane preparowany. CZy musi byc to zaznaczone czy każdy się nada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ten amarantus który kupiłaś jest w ziarnach (nasionach) czy ekspandowany? Jeśli w ziarnach, taki amarantus jest twardy i musi być wcześniej ugotowany, dlatego lepiej nadaje się do dań duszonych czy gotowanych. Jeśli masz ekspandowany (preparowany) - wyglądający jak małe kuleczki, lekkie jak popcorn - nie trzeba go poddawać obróbce i lepiej się nadaje do batoników :)

      Usuń
    2. DZiękuję!!!! kuleję w tej kwestii ale już mu się przyjrzałam. Mam z ziarnach dlatego był taki twady jak go dodawałam :(((((( jutro zakupię odpowiedni i robię batony

      Usuń
    3. :) Koniecznie nam napisz, czy batoniki smakowały :)

      Usuń
  10. wspaniały pomysł na szybkie batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za ten przepis, robię te batoniki od dawna, ale dopiero teraz zauważyłam, że nie zostawiłam komentarza. Moje modyfikacje: wybieram czekoladę mleczną z orzechami (kawałki), a jeśli nie mam masła orzechowego, daję olej kokosowy (wtedy batoniki pachną kokosem). Czasem wrzucę też wiórki kokosowe albo migdały w płatkach. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :)
      Pomysłowe modyfikacje, na pewno skorzystam :)
      Zapraszam po więcej.

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter