poniedziałek, 6 lipca 2015

Pieczone kotleciki z bobem i kaszą jęczmienną Kupiec


Witajcie :)
Jakiś czas temu narzekałyśmy w notkach na kiepską pogodę, a teraz mamy za swoje ;p Nic tylko upały, przy których mózg się gotuje, a kreatywność sięga dna. Ale zostałyśmy zmotywowane do gotowania ciekawym konkursem - Gotuj w zdrowym stylu z marką Kupiec. Każda z nas przygotowała swój przepis więc dziś notka w wykonaniu Julki, a następną napisze dla Was Basia :)

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalne kotletciki, to dobrze trafiliście. Jako, że mamy sezon na bób, który osobiście uwielbiam, postanowiłam wykorzystać go w moim przepisie na zdrowy obiad, lub przekąskę. Wykonanie jest bardzo proste, a dzięki różnym dodatkom otrzymacie kolejne wersje smakowe jednego dania. 


Składniki (na ok 19 małych kotlecików):
0,5 kg bobu
torebka kaszy jęczmiennej perłowej KUPIEC
1 duże jajko
mały jogurt naturalny
przyprawy:
pieprz
wersja ziołowa - garść świeżego majeranku, łyżeczka oregano lub bazylii
wersja paprykowa - łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki
wersja curry - łyżeczka curry, łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:
1. Bób umyj, pozbądź się ogonków, wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soli. Podczas gdy bób się gotuje, przygotuj kaszę jęczmienną wg przepisu na opakowaniu.


2. Gdy bób zmięknie, przelej go zimną wodą, obierz z łupinek i zgnieć na pastę. Połącz z przestudzona kaszą, sporą szczyptą pieprzu oraz jajkiem. Podziel masę na trzy części i do każdej dodaj przyprawy wg wersji smakowej.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią kotleciki - możesz to zrobić formując kulki i spłaszczając je ręką lub przy pomocy okrągłej foremki. Piecz w 180ºC przez 20 minut - po połowie czasu włącz górną grzałkę, by kotleciki równomiernie się przypiekły. Gotowe placki można jeść na ciepło oraz zimno, a najlepiej smakują polane odrobiną jogurtu naturalnego.


Mojej rodzinie najbardziej smakowała wersja z curry i czarnuszką, dlatego też ją Wam najbardziej polecam :)



Gotuj w zdrowym stylu

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na kotlety :) Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Uwielbiam takie wegetariański smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bób jest ostatnio u mnie na tapecie, wszelkie inspirujące pomysły mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi kusząco, składniki lubię, teraz tylko wziąć się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiś czas temu robiłam kotlety z kaszy jęczmiennej.
    Z dodatkiem bobu muszą być bardzo pyszne.
    Zdrowe bo nie smażone tylko pieczone, super :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter