niedziela, 27 stycznia 2013

Ciasto mało kalorii

Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne i zdrowe ciasto. Specjalnie dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy, a w dodatku chcieliby zadbać o linię:) Pamiętajcie, jedno nie wyklucza drugiego. W tym cieście nie ma margaryny - tylko oliwa, która jak wiecie działa dobroczynnie na nasz organizm:) Użyjcie do tego dobrej jakości brązowego cukru (nierafinowanego), a na pewno poczujecie różnicę (nie tylko w smaku). Polecamy
wszystkim lekki, jabłkowo bakaliowy deser.



Składniki:
125ml oliwy z oliwek
100g brązowego cukru
150g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, morele, itp.)
2 duże jabłka
pół szklanki soku jabłkowego
skórka otarta z cytryny
łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Rodzynki zalej sokiem jabłkowym i ostaw na 10 min. Po tym czasie dołóż do rodzynek resztę bakalii, skórkę z cytryny, esencję waniliową oraz jabłka.


2. Do miski wsyp cukier, dodaj do niego oliwę i ubijaj mikserem przez kilka minut. Ubij jajka i wymieszaj delikatnie z oliwą. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Gdy składniki się połączą dodaj mieszankę owocowo-bakaliową, mieszaj delikatnie łyżką. Posyp cynamonem (ok 1 łyżeczka) i startą gałką muszkatołową do smaku (ilość wedle upodobań - u nas ok 1/2 łyżeczki).

4. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C przez ok. 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka) - po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)



Nasze oceny:
Basia: Bardzo dobre, wilgotne ciasto. Jabłka i bakalie znakomicie się łączą, a aromat cytryny i wanilii jest dobrze wyczuwalny. Jest to naprawdę dobra alternatywa dla tłustych, kremowych ciast. Moja ocena 9/10.

Julka: Ciasto mało-kalorii ma jeden duży plus - jest mokre przez 3 dni (może więcej, ale nie został kawałek do testów ;p). Mimo, że nie jestem wielką fanką rodzynek w ciastach, to tutaj nawet bardzo mi nie przeszkadzały. Moja ocena: 8/10.

środa, 23 stycznia 2013

Domowe musli


Witajcie :)
Co powiecie na zdrowe i pyszne śniadanie? Proponujemy Wam domowe musli, które wprost rozpływa się w ustach. Smakuje genialnie z jogurtem, mlekiem lub po prostu jako przekąska (do pochrupania). Możecie je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Musli własnej roboty jest dużo lepsze niż płatki kupione w sklepie, ponieważ te sklepowe zawierają dużo większą ilość cukrów i sztucznych dodatków. Spróbujcie, a już nie będziecie chcieli jeść innego musli. Przepis inspirowany chrupiącą granolą z książki „Gotuj i chudnij”.



Składniki:

200g płatków owsianych
50g mieszanki ziaren – my dałyśmy
25g słonecznika i 25g dyni

40g posiekanych orzechów – np. włoskich lub migdałów
łyżka oleju
pół łyżeczki aromatu waniliowego
100g płynnego miodu
100g mieszanki suszonych owoców – rodzynki, żurawina, posiekane morele




Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 150˚C.

2. Wymieszaj w misce: płatki owsiane, ziarna słonecznika i dyni oraz posiekane drobno orzechy.

3. W drugim naczyniu połącz olej, aromat waniliowy i miód. (Zacznij od oleju, wtedy miód nie przylepi się do ścianek naczynia). Wylej mokre składniki na suche i dokładnie wymieszaj. 

4. Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Piecz ok. 10-15 minut. Po kwadransie wyjmij blachę z piekarnika, dodaj suszone owoce, wymieszaj i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Wystudzone musli przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 


Nasze oceny:


Basia: Świetne musli - składniki znakomicie się uzupełniają i tworzą razem pyszną kombinację smaków. Jestem zachwycona, nie chcę jeść już żadnych innych płatków. Moja ocena: 10/10.


Julka: Już od dawna chciałam zrobić domowe musli. To nasze wyjątkowo mi smakuje. Moja ocena: 9,5/10.

piątek, 18 stycznia 2013

Zapiekanka szpinakowa



Witajcie:)
Szukacie pomysłu na kolację albo jutrzejszy obiad? Proponujemy Wam zapiekankę ze szpinakiem. Jest to świetna propozycja dla osób, które chcą przekonać się do szpinaku ( tak jak Julka). Dzięki temu połączeniu składników smak szpinaku nie dominuje. Jest to szybki przepis na pyszny i sycący obiad. Polecamy Wam gorąco. Jeśli robicie to danie dla większej liczby osób, wykorzystajcie podwójną ilość składników.


Składniki: (dla 2 osób)

opakowanie mrożonego szpinaku
mały jogurt naturalny
2 parówki (lub kawałek wędliny pokrojony w kostkę)
ok 100g tartego żółtego sera
ok 130g makaronu (świderki lub penne)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra mielona papryka
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż szpinak do miękkości (nie musi być wcześniej rozmrożony). W tym czasie ugotuj makaron - tak, żeby był lekko twardawy.

2. Przypraw szpinak solą, pieprzem i papryką. Zgaś ogień i dodaj na patelnię jogurt naturalny, delikatnie wymieszaj.

3. Odcedź makaron, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oleju. Na makaron wyłóż szpinak i parówkę pokrojoną w kostkę. Wszystko wymieszaj. Posyp startym żółtym serem.

4. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 20-25 min. (aż ser się rozpuści i lekko zrumieni).
Smacznego:)



Nasze oceny:
Basia: Jest to moja ulubiona zapiekanka. Zawsze mam na nią ochotę. Polecam wszystkim osobom lubiącym szpinak (i nielubiącym też, może się do niego przekonają). Moja ocena: 10/10!

Julka: Basia odniosła kolejny sukces w przekonywaniu mnie do składników, których nie lubię. Zapiekanka ze szpinakiem okazała się super pomysłem na obiad. Moja ocena: 8/10.




wtorek, 15 stycznia 2013

Karmelowy popcorn

Witajcie.
Jedliście kiedyś popcorn na słodko? Jeśli nie - to koniecznie spróbujcie, ponieważ jest to ciekawa odmiana dla tradycyjnej wersji z solą i masłem. Gotowy popcorn obtaczamy w ciepłym miodzie, który po zastygnięciu tworzy karmelową skorupkę. Smakuje naprawdę dobrze. Polecamy jako przekąskę w okresie karnawału, wtedy gdy przychodzą do Was goście lub, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jedzenie sprawia dużą przyjemność.


 
Składniki:
100g suszonych ziaren kukurydzy
ok 4 łyżki oleju
100ml miodu (najlepszy będzie płynny)





Przygotowanie:
1. Do garnka o grubym dnie wlej olej, tak by pokrył całe dno i dodaj ziarna kukurydzy. Dokładnie wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i postaw na średnim ogniu.

2. Potrząsaj garnek od czasu do czasy by popcorn się nie przypalił. Gdy odgłosy strzelającego popcornu ucichną, wyłącz gaz. Odłóż popcorn do przestygnięcia.

3. Na patelnię wlej miód i podgrzewaj powoli, aż pojawią się bąbelki. Dodaj kukurydzę i delikatnie wymieszaj (my robiłyśmy to na dwa razy, gdyż nie mamy tak dużej patelni:). Gdy wszystkie kawałki pokryją się cieniutką warstwą karmelu, wyłącz gaz.

4. Przełóż gotowy karmelowy popcorn na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe :)


Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Warto czasem zrezygnować z tradycyjnego popcornu i wykonać go na słodko. Smakuje wszystkim i znika w tempie ekspresowym, dlatego też polecam przygotować większą porcję:) Moja ocena: 9/10.

Julka:Nigdy nie byłam wielką fanką popcornu, ale wersja na słodko zdecydowanie trafiła w mój gust :) Moja ocena: 9/10.

 

piątek, 11 stycznia 2013

Owsiano-żurawinowe muffinki

Witajcie :)
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na pożywne śniadanie - owsiane muffinki z dodatkiem żurawiny i wiórków kokosowych. Możecie je upiec wieczorem, ponieważ następnego dnia smakują równie pysznie (a może nawet lepiej). Są smaczne i bardzo sycące. Przygotowuje się je szybko, dlatego polecamy je szczególnie osobom zabieganym (choć nie tylko!) Muffiny nadają się też do zabrania do szkoły lub pracy. Lubimy je, ponieważ są zdrowe (porcja ma 138 kcal)
i dodają energii. Przepis pochodzi z gazetki "Polska gotuje".


Składniki (12-14 sztuk):
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka żurawiny świeżej lub suszonej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju


Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200ºC. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (płatki owsiane, mąkę, wiórki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia). Żurawinę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do suchej mieszanki.

2. W drugiej misce połącz jogurt z olejem i roztrzepanym jajkiem. Suche składniki dodaj do mokrych, dobrze wymieszaj.
3. Masę przełóż do foremek na muffinki lub papilotek. Nakładaj do 3/4 wysokości ponieważ muffiny rosną podczas pieczenia.

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 min. (do tzw. suchego patyczka)
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia:  Muffinki bardzo dobrze przechowuje się w zamkniętym pojemniku, (jeśli wcześniej ich nie zjecie) będą świeże przez kilka dni. Żurawina dobrze łączy się z kokosem, co daje wyjątkowy smak. Moja ocena: 9/10.

Julka: Fajny pomysł na drugie śniadanie na uczelnię. Osoby, które tak jak ja lubią żurawinę, na pewno polubią te muffinki. Moja ocena: 7,5/10.

sobota, 5 stycznia 2013

Oorzeszku - pyszne ciacha z masłem orzechowym

Witajcie w Nowym Roku :)
mówi się, że jaki początek roku taki cały rok. Dlatego zaczynamy od przepisu na słodkości. Dziś w roli głównej masło orzechowe, a dokładniej ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Najlepsze! Z przepisu Pani Dorotki, więc sprawdzone. Przepis dedykujemy Siostrze Julki, która przez cały rok zaopatruje nas w nasze ulubione masło orzechowe Smacznego łasuchy.

Składniki (na ok.80 ciastek):
pół szklanki cukru
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół łyżeczki soli
115g masła
115g masła orzechowego (najlepiej typu "crunchy")
1 jajko
pół łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. Wymieszaj oba rodzaje cukru, dodaj do nich sól, masło zwykłe oraz masło orzechowe i miksuj do uzyskania puszystej masy.

2. Do masy dodaj jajko oraz aromat waniliowy i dokładnie zmiksuj.


3. Mąkę wymieszaj z sodą i zmiksuj z pozostałymi składnikami.



4. Z powstałej masy formuj kulki - rękoma oprószonymi mąką lub dwoma łyżeczkami. Ciasto będzie bardzo klejące, ale się tym nie przejmuj. Kulki powinny być dość małe, nie większe nić orzech włoski. Kuleczki układaj na blasze posypanej lekko mąkę, spłaszcz je lekko widelcem, dzięki czemu nadasz im delikatny wzór w kratkę.


5. Piecz ciasteczka w temperaturze 200ºC przez ok 8 minut - jeśli chcesz by były lekko się ciągnące, lub ok 10 minut - jeśli chcesz by były bardziej chrupkie. Przed ściągnięciem z blachy poczekaj 2 minuty, a później studź je na kratce.


Nasze oceny:

Basia: Pyszne, wprost rozpływające się w ustach:) Zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciastek. Moja ocena: 9,5/10.

Julka: Najlepsze ciasteczka na świecie :) Ja lubię wersję bardziej ciągnącą, ale chrupkie też są okej :) Moja ocena: 10/10.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...