wtorek, 17 września 2013

Tort owocowy z białą czekoladą

Witajcie.
Jakiś czas temu Basia została poproszona o upieczenie tortu. Miał to być tort dla dziecka, lekki i owocowy. Nie mamy dużego doświadczenia w pieczeniu tortów, dlatego zaczęłyśmy poszukiwać inspiracji w internecie. Tort, który od razu nam się spodobał dostępny jest tutaj. Upiekłyśmy go wcześniej i po spróbowaniu wiedziałyśmy, że to właśnie ten przygotujemy na urodziny. Tort jest delikatny, puszysty z wyczuwalną lekką nutą cytrusów. Gdy Basia piekła go dla znajomej zmieniła niektóre składniki, dodała więcej owoców i zrezygnowała z warstwy galaretki na wierzchu - tort wyszedł idealny.  Podajemy Wam naszą wersję, lekko zmodyfikowaną. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:
 

Biszkopt:
6 jajek
180g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
155g cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego


Krem, nasączenie i dekoracja tortu:
400-500g owoców (borówki, truskawki, maliny)
słoiczek konfitury winogronowej lub malinowej
250 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
300g białej czekolady
opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki serka mascarpone
pomarańcza, cytryna
2-3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
 

1. Biszkopt możesz przygotować dzień wcześniej. Piekarnik nagrzej do temperatury 170˚C. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując powoli dodaj cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Nie przerywając miksowania dodaj po jednym żółtku, a później obie mąki. Miksuj do połączenia składników. Ciasto wylej do tortownicy (u nas o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Piecz biszkopt przez 30-40 min, wierzch powinien być zarumieniony. Wyjmij biszkopt z piekarnika i od razu rzuć go (razem z tortownicą) na podłogę z odległości ok 50-60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie - to naprawdę działa! Zostaw go w tortownicy do wystygnięcia, a następnie wyjmij i przetnij na trzy warstwy.

3. Przygotuj krem: ubij zimną śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody i dodaj do śmietany, dobrze wymieszaj.

4. Przygotuj sok do nasączenia biszkoptu: wyciśnij sok z całej pomarańczy i z połowy cytryny. Dodaj do soków brązowy cukier (ilość według uznania) i wymieszaj.

5.
Złóż tort: dolną część biszkoptu ułóż na paterze. Nasącz go połową cytrusowego soku. Posmaruj biszkopt konfiturą (u nas około pół słoiczka). Przykryj drugim krążkiem biszkoptu, nasącz go pozostałym sokiem pomarańczowym. Rozsmaruj po wierzchu krem śmietanowy i ułóż na nim owoce. Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Posmaruj wierzch tortu serkiem mascarpone.

6. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na dwie części. Pierwszą posmaruj wierzch tortu (na serek mascarpone). Zanim czekolada zacznie zastygać, udekoruj tort owocami. Brzegi tortu posmaruj pozostałą konfiturą, wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj pasek z pergaminu lub celofanu równy długości okręgu tortownicy. Posmaruj pasek pozostałą rozpuszczoną czekoladą (dosyć grubą warstwą) i od razu owiń nią brzeg tortu. Wstaw tort do lodówki najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu czekolady zdejmij delikatnie folię. Przechowuj tort w lodówce. 
Smacznego:)


Nasze oceny:
Basia: Tort smakował wszystkim. Jest lekki, nie za słodki i mocno owocowy. Biszkopt rzucany zrobił furorę i od teraz zawsze będę taki piekła, ponieważ nie opada. Tort jest wyśmienity. Moja ocena: 10/10!

Julka: Najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. Idealne połączenie smaków sprawia, że trudno zjeść tylko jeden kawałek. Moja ocena: 10/10.  

5 komentarzy:

  1. Potwierdzam, smakował obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jakie fajne to wykończenie po bokach! I urocza urodzinowa dekoracja :). Bardzo ciekawie brzmi ten przepis, przy następnej okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Gorąco polecam tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawia mnie jedno: jak to jest, że tort cały jest z malinami i innymi owocami, a na kawałku ukrojonym są tylko maliny i to na całej powierzchni ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałyśmy we wstępie, że piekłyśmy dwie wersje tego tortu:) Pierwsza (próbna) była z malinami i galaretką, natomiast wersja ostateczna była zmieniona i wieloowocowa:)

      Usuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...