piątek, 27 września 2013

Śliwkowe babeczki z cynamonową kruszonką

Witajcie :)
Przygotowałyśmy dziś dla Was przepis na pyszne babeczki ze śliwkami i kruszonką. W naszych domach w sezonie śliwkowym robi się zazwyczaj ciasta lub powidła, dlatego w tym roku postanowiłyśmy wykorzystać śliwki w inny sposób. Mamy zatem dla Was pyszne babeczki z połówką śliwki w każdej, posypane cynamonową kruszonką i polane lukrem. Ostatnio umówiłyśmy się, że Julka je upiecze i da Basi na spróbowanie, jednak nie udało jej się uchować ani jednej sztuki ;) Zatem jeśli planujecie zrobić te babeczki na imprezę, radzimy przygotować podwójną porcję bo znikają w błyskawicznym tempie :) Trochę zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne".

Składniki(na 24 sztuki):

150g masła w temperaturze pokojowej
175g cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100ml maślanki
szczypta soli
12 śliwek

Kruszonka:
100g mąki
90g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100g masła









Przygotowanie:
1. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, tak by powstała puszysta masa. Dodaj kolejno jajka i dokładnie zmiksuj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

2. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę suche składniki i maślankę. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników. Wyłóż ciasto do foremek na muffinki. Na każdej z porcji ułóż po połówce śliwki.

3. Ze składników na kruszonkę zagnieć palcami ciasto, które będzie lekko mokre i sypkie. Ułóż ciasto na każdej z babeczek. Po upieczeniu, może się zdarzyć, że kruszonka zapadnie się do środka, ale nie przejmuj się tym, gdyż sprawi to, że babeczki będą jeszcze pyszniejsze :) Dla lepszego efektu wizualnego, możesz polać babeczki lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.


4. Babeczki piecz po ok 20 minut, w temperaturze 180˚C.

Nasze oceny:


Julka: Idealne babeczki dla miłośników połączenia śliwek z cynamonem. Niebezpieczne dla osób dbających o linię, bo nie da się zjeść tylko jednej :) Moja ocena: 10/10. 

Rodzice Julki: Babeczki były jesienne, słodkie i przepyszne mimo, że kruszonka wpadła do środka. Nasza ocena: 9/10.

4 komentarze:

  1. Nawet nie wiecie, jak bardzo żałuję, że nie mam talentu kulinarnego... Przydałby mi się :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te babeczki są naprawdę proste do przygotowania:) Warto spróbować:)

      Usuń
  2. babeczki ze śliwką-musze być cudowne.. Zresztą! Jak znikły tak szybko :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...