niedziela, 30 czerwca 2013

Pieczona ryba i Liebster Award

Dzień dobry:)
Dzisiaj na blogu znajdziecie przepis na rybę. Jest to nasz debiut, ponieważ jeszcze nie zamieszczałyśmy dań rybnych. Basia bardzo lubi ryby, ale jakoś wcześniej nie myślała żeby wstawiać takie przepisy, ponieważ Julka ich zdecydowanie nie lubi. Jednak Basia ma nadzieję, że znajdzie kiedyś taki przepis (sekretny składnik), dzięki któremu Julka zacznie ryby jeść:) Dlatego też stopniowo na naszym blogu będą się pojawiały takie dania. Dzisiejszy pstrąg łososiowy był pieczony w folii, dlatego jest bardzo soczysty, a dzięki przyprawom i ziołowym dodatkom bardzo aromatyczny. Tak przygotowaną rybę możecie również upiec na grillu. Danie polecamy szczególnie osobom będącym na diecie, jak i wszystkim, którzy lubią ryby:).
*Na koniec, pod przepisem znajdziecie drugi wpis dotyczący Liebster Blog Award

Składniki (dla 2 osób):

1 filet pstrąga łososiowego ok. 400g (u nas ze skórą)
2 ząbki czosnku
świeże zioła: majeranek, oregano, koperek
pół cytryny
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Rybę umyj, oczyść z łusek (jeśli masz filet ze skórą) i dużych ości - najłatwiej usunąć je pęsetą. Przekrój rybę na pół i obsyp z każdej strony solą i pieprzem. Oba kawałki połóż na folii aluminiowej skórą do dołu.

2. Polej ryby sokiem z cytryny, ale cytryny nie wyrzucaj, podziel na mniejsze części i połóż na rybie (żeby cytryna oddała cały swój smak). Pokrój czosnek w plasterki i ułóż na rybie (po jednym ząbku na kawałek), a następnie dodaj na wierzch świeże zioła. U nas jeden kawałek pstrąga jest z oregano i majerankiem, a drugi z koperkiem. Całość skrop oliwą.

3. Zawiń rybę w folię aluminiową, łącząc wszystkie brzegi. Wstaw pakunki do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 20 min. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie ryb. Dzięki folii ryby nie są wysuszone i przechodzą aromatami przypraw. Moja ocena: 10/10.

Brat Basi: Bardzo delikatna i soczysta ryba. Lubię takie dania. Nie ma co dużo mówić, po prostu trzeba spróbować. Moja ocena: 9/10.





*Ponownie dostałyśmy nominację do Liebster Blog Award, i to podwójną:) Dziękujemy za docenienie naszego bloga. Jest nam niezmiernie miło i z wielką chęcią bierzemy udział w zabawie. Postanowiłyśmy, że tym razem tylko odpowiemy na pytania. Poprzedni wpis z naszymi odpowiedziami. znajdziecie tutaj.


Pytania od Dzi z bloga karmelowy
1. Skąd pomysł na prowadzenie bloga?
Basia:  dobrze nam się razem gotuje i sprawia nam to wielką przyjemność, a prowadzenie bloga jest tego uzupełnieniem. Wpadłyśmy na ten pomysł praktycznie w jednym czasie.
Julka: wróżka nam wywróżyła wspólny biznes więc jej posłuchałyśmy:) a tak naprawdę to było tak jak napisała Basia :)

2. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
Basia: pracuję, gotuję i spędzam czas z najbliższymi
Julka: studiuję międzynarodowe studia kulturowe i spotykam się ze znajomymi

3. Jakie jest Twoje ulubione danie?
Basia: zapiekanka szpinakowa
Julka: spaghetti mojej mamy!:)

4. Co cię inspiruje?
Basia: rodzina i przyjaciele
Julka: ciekawi ludzie i dobre książki

5. Czego nigdy w życiu nie zjesz?
Basia
: robaków
Julka: żaby, ślimaka

6. Czy pisząc bloga przeżywasz czasami blogowy kryzys?
Basia: do tej pory nam się to nie zdarzyło
Julka: nie przypominam sobie

7. Wolisz gotować/piec w czyimś towarzystwie czy samemu?
Basia:
jeśli w towarzystwie, to z Julką, dobrze się zgrałyśmy i nie przeszkadzamy sobie nawzajem
Julka: zdecydowanie w towarzystwie:) najlepiej gotuje mi się z Basią

8. Znienawidzony smak dzieciństwa to…
Basia: wątróbka
Julka: smak tranu

9. Twój ulubiony szef kuchni?
Basia:
Gordon Ramsay
Julka: Jamie Oliver
10. Jakie masz inne zainteresowania poza gotowaniem?
Basia: sport i książki - najbardziej lubię: horrory, kryminały, sensacje. Kolekcjonuję książki kucharskie :P
Julka: fotografia

11. Twój największy życiowy sukces to…
Basia: cały czas do niego dążę:)
Julka: mam nadzieję, że jest jeszcze przede mną 

Pytania od Alby Karyntii z bloga makeeateasy

1. Czy jest danie, które chcesz zrobić, ale wciąż nie możesz się do tego zabrać?
Basia:  ciasto drożdżowe
Julka: tak, risotto

2. Truskawki czy maliny?
Basia: truskawki
Julka: truskawki

3. Kuchnie świata. Która jest Twoją ulubioną?
Basia:
kuchnia polska
Julka: najbliższa jest mi kuchnia włoska

4. Co daje Ci inspirację?
Basia:
rodzina i przyjaciele
Julka: ciekawi ludzie i dobre książki

5. Czy jest jakiś składnik, bez którego nie możesz obejść się w kuchni?
Basia:
sól i majeranek, a przy deserach ekstrakt waniliowy:)
Julka: oregano!:)

6. Jakie jest Twoje ulubione urządzenie w kuchni?
Basia:
piekarnik
Julka: blender

7. Czy czujesz się przez coś ograniczany/a?
Basia i Julka: nie :)

8. Na słono, czy na słodko?
Basia i Julka: zdecydowanie na słodko! :D

9. Jakie jest Twoje ulubione danie?
Basia: zapiekanka szpinakowa
Julka: spaghetti mojej mamy:)

10. Prowadzisz aktywny styl życia?
Basia: tak
Julka: zdecydowanie tak

11. Jaka jest Twoja ulubiona dyscyplina sportowa?
Basia:
jazda na rowerze
Julka: jazda rowerem.



1 komentarz:

  1. Bardzo podobnie przygotowywałam Łososia będąc na diecie. To chyba naprawdę najsmaczniejszy, najzdrowszy i najlżejszy sposób na rybę jaki może być. Taka dieta, to ja rozumiem :).

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter