środa, 13 lutego 2013

Pasztet z soczewicy


Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was zdrową, dietetyczną i bezmięsną wersję pasztetu:) Pasztet z czerwonej soczewicy to świetna alternatywa dla osób odchudzających się, wegetarian, bądź po prostu chcących spróbować czegoś innego. Polecamy użyć do jego wykonania czerwonej soczewicy, która szybko się gotuje (nie trzeba jej wcześniej namaczać) oraz zawiera dużo białka i błonnika. Ciekawy, lekko orientalny aromat uzyskujemy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Spróbujcie, naprawdę warto - porcja pasztetu zawiera 289 kcal. Przepis pochodzi z książki "Rewolucja na talerzu".



Składniki :
500g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka utłuczonych nasion kolendry
2 łyżeczki garam masali lub curry
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 jajka
garść pistacji
sól
oliwa do smażenia


Przygotowanie:
1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli dodaj na patelnię marchewkę. Po chwili dodaj przyprawy: garam masalę, chilli i kolendrę.

2. Podsmaż kilka minut i dorzuć soczewicę, po czym zetrzyj imbir, czosnek (przeciśnięty lub starty) i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż powstanie gęsta masa. W razie potrzeby dolej wodę, ale nie za dużo, ponieważ masa nie może być zbyt rzadka. Sprawdź, czy nie trzeba dosolić.


3. Masę wystudź, dodaj jajka i pistacje, dokładnie wymieszaj. Formy do pieczenia (my użyłyśmy tzw. keksówek) wyłóż papierem. Przełóż do nich masę.


4. Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 160˚C przez ok 30-40 min.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Pasztet ma ciekawy, korzenno- pikantny smak. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami. Myślę, że jeszcze nie raz zrobię go dla mojej rodziny. Moja ocena: 8/10.

Julka: Pasztet był strzałem w dziesiątkę. Bardzo fajny przepis, garam masala którą uwielbiam i soczewica, którą chciałam poznać - super razem współgrają. Polecam! Moja ocena: 9/10.

2 komentarze:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...