piątek, 9 listopada 2012

Chipsy przyszły...warzywne :)

Witajcie,
Dzisiaj polecamy przepis dla osób dbających o linię, prowadzących zdrowy styl życia, chcących schudnąć, lub dla każdego z Was, jeśli chcecie zjeść smaczną i niskokaloryczną przekąskę.  Pokażemy Wam, jak przygotować kolorowe chipsy warzywne, bez zbędnej ilości tłuszczu i sztucznych dodatków. Chipsy są chrupkie (nie polecamy zamykać ich szczelnie w pojemnikach, bo stają się gumiaste), a ich wyjątkowy smak zawdzięczamy odpowiedniemu doborowi przypraw. Dla większej ilości osób proponujemy podwoić ilość składników. Spróbujcie, bo takich w sklepie nie znajdziecie:) Przepis pochodzi z książki "Rewolucja na talerzu".

Składniki (na małą ilość chipsów):
1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój w cienkie paski. Możesz wykorzystać do tego celu obieraczkę do warzyw, jeśli chcesz, żeby były pokrojone naprawdę cienko.

2. Przygotuj trzy pojemniki (talerze), do których włóż oddzielnie: marchewkę, pietruszkę i buraka.

3. Marchew przypraw cynamonem, pietruszkę wymieszaj w marynacie z oliwy, rozgniecionego ząbka czosnku i soli, a buraka polej octem balsamicznym. Przyprawy dokładnie rozprowadź.


4. Nagrzej piekarnik do 150°C. Warzywa poukładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz do momentu, aż staną się chrupkie i rumiane. U nas piekły się ok. 40 minut (po 20 minutach przełączyłyśmy piekarnik na termoobieg).

5. Podawaj chipsy jeszcze ciepłe.
Smacznego:)




 
Nasze oceny:
Basia: Najbardziej smakowały mi chipsy pietruszkowe. Czosnek podkreślał smak pietruszki
i nadawał jej lekko ostry posmak. To moje ulubione. Najmniej smakowały mi marchewkowe, wydaje mi się, że dałyśmy za mało cynamonu:) Moja ocena 7/10.

Julka: Podobnie jak Basi, mnie także najbardziej smakowały chipsy z pietruszki i je oceniałabym na 9/10. Marchewkowe mnie rozczarowały, a te z buraków też mogłyby być lepsze. Moja ocena: 6/10.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...