niedziela, 21 października 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Witajcie:)
Zdarza się Wam czasem, że przychodzą niespodziewani goście i zastanawiacie się co szybko przygotować do jedzenia? Nie macie pomysłu na zrobienie prostej i smacznej przekąski? Albo po prostu nie chce Wam się spędzać w kuchni dużo czasu? Mamy na to wszystko sposób smile Ślimaczki z ciasta francuskiego, do których wkładacie swoje ulubione składniki:) Smakują obłędnie zarówno ze zwykłym ketchupem, pesto, dowolnym sosem, jak i na słodko. Wybór należy do Was:) Dzisiaj proponujemy Wam ekspresową przekąskę z żółtym (lub każdym innym dowolnym) serem. Robimy ją zawsze w wersji hurtowej, ponieważ szybko znika z talerzy.

Składniki (na ok 35 sztuk):
opakowanie ciasta francuskiego
tarty ser (u nas Mozzarella, ale może być zwykły żółty ser) - ilość według uznania, u nas ok 70 g
ketchup- polecamy ziołowy lub pikantny
łyżka ulubionych ziół - u nas suszone oregano
roztrzepane jajko



Przygotowanie:
1.Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Rozwiń ciasto francuskie, nie zdejmuj papieru, ponieważ dzięki niemu łatwiej będzie zwijać ciasto.

3. Posmaruj ciasto keczupem, zostaw 1 cm od brzegu. Część posmarowaną keczupem posyp równomiernie tartym serem i ziołami.


4. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwiń dość ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Pomagaj sobie papierem, dociskając go, żeby ciasto się zlepiało.

5. Ciasto pokrój w plasterki o grubości około 1,5 cm i układaj (na płasko) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy krążek jajkiem.


6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut - powinny lekko urosnąć i zarumienić się z wierzchu.

7. Od razu po wyjęciu z piekarnika są zbyt miękkie, poczekaj kilka minut zanim przełożysz je na talerz.

Nasze oceny:

Basia: Ślimaczki są pyszne, robię je często na spotkania ze znajomymi. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętaj, żeby kroić je ostrym nożem. Moja ocena: 10/10.

Julka: Fantastyczna przekąska na imprezę. Wykona ją chyba każdy :) Moja ocena: 10/10.


3 komentarze:

  1. proste i pyszne :) a to najważniejsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna przekąska. Co najważniejsze smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniaste, ale do by było jeszcze lepsze zdecydowanie potrzebny sprawny piekarnik ;)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter