Witajcie,
Sezon dyniowy trwa w najlepsze, dlatego też i my postanowiłyśmy przygotować coś zawierającego to wspaniałe warzywo. Dynia smakuje dobrze zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie nasze muffinki. Trafia się ku temu okazja - Halloween za pasem ;) Użyjcie wyobraźni i stwórzcie swoją niepowtarzalną wersję przekąski halloweenowej. A już niedługo na naszym blogu kolejne przepisy halloweenowe oraz takie na wykorzystanie dyni.
Przepis od pani Dorotki, znajdziecie go tu.

140g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki kefiru
1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
3/4 jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
Posypka cukrowa:
4 łyżki brązowego cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu
* nasz puree zrobiłyśmy z przepisu Bake&Taste
Przygotowanie:
1. Naszykuj wszystkie składniki wcześniej, by były w temperaturze pokojowej.
2. Wymieszaj, przesiej i odłóż w misce: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
3. Kefir wymieszaj z puree dyniowym i odłóż na bok.
4. Utrzyj mikserem masło z brązowym cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując. Dodawaj na zmianę puree i suche składniki, w kilku partiach, mieszając łyżką, tylko do połączenia składników.
5. Formy do muffinek wyłóż papilotkami.
6. Masę rozdziel pomiędzy papilotki. Posyp każdą porcję posypką cukrową. Piecz w temperaturze 195ºC przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Nasze oceny:

Julka: Super muffinki, idealnie wydobywające smak dyni. Cukrowa posypka przyjemnie chrupie w buzi :) Moja ocena: 9/10.
Prześlij komentarz