środa, 5 września 2012

Czas na przetwory - Ogórki po żydowsku

Witajcie!
Zaczynamy sezon na przetwory. Nie wiemy jak Wy, ale nam robienie tych smakołyków przynosi dużą satysfakcję. Przypominają się nam smaki dzieciństwa, a miny naszych rodzin zajadających się domowymi ogórkami, czy grzybkami są bezcenne. Najważniejsze jest jednak to, że wiemy, co wsadzamy do słoików, skąd pochodzą składniki oraz to, że są własnoręcznie przygotowane. Dzisiaj zapraszamy Was do wspólnego przyrządzenia ogórków, według sprawdzonej, rodzinnej receptury. Są idealne zarówno do kanapek, jak i do obiadu. Takich w sklepie nie znajdziecie. :) Spróbujcie sami.

Składniki:
4 kg obranych ogórków (zważ je dopiero po obraniu), najlepsze będą mniejsze ogórki, ponieważ nie mają dużo pestek
duża marchew i cebula
gałązki kopru (ilość zależy od ilości słoików)

Zalewa:
1,5 szklanki octu
8 szklanek wody
2 szklanki cukru
5 łyżek soli do przetworów

Przygotowanie:
1. Ogórki umyj i obierz (tak jak wspominałyśmy wcześniej, zważ je po obraniu), marchewkę i cebulę pokrój w talarki.

2. Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka, wymieszaj i zagotuj, a następnie ostudź.
3. Przygotuj słoiki: dokładnie je umyj i wyparz wrzątkiem, lub wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, nakrętki dobrze wytrzyj.


4. W każdym słoiku układaj: gałązkę kopru, 5 płatków marchwi, 1-2 talarki cebuli, ogórki. Zalej słoiki przestudzoną marynatą tak, żeby ogórki były nią przykryte. Zakręć słoiki i pasteryzuj 3-4 minuty od zagotowania wody. Jeśli użyłeś dużych słoików, gotuj je chwilę dłużej, 5-6 minut.
5. Tak przygotowanie ogórki wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Raj dla mojego podniebienia:) Alternatywa dla zwykłych kiszonych ogórków. Są delikatne, odpowiednio słodkie, z lekką nutą kwasowości.
U mnie w domu wszyscy je uwielbiają. Moja ocena 10/10

Julka: Niestety jeszcze nie jadłam tych pięknie wyglądających ogórków, gdyż muszą jeszcze swoje odstać, ale na pewno są pyszne. Jak spróbuję, wystawię ocenę.


Bierzemy udział w akcji:

1 komentarz:

  1. Lubię robić przetwory, ten na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...