niedziela, 19 sierpnia 2012

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem


Witajcie :)
Nie wiemy jak u Was, ale w Łodzi było dziś bardzo gorąco. W takie dni chyba nikt nie ma ochoty na gotowanie czy pieczenie od rana ;) dlatego mamy dla Was propozycję na "wieczorne" ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je przechowywać przez kilka dni. Przepis oryginalny pochodzi z gazetki "Przepisy czytelników" nr.12.2011.

Składniki (na ok.30 sztuk):
3 jajka
100g cukru
1/2 szklanki mąki
200g łuskanego słonecznika
250g płatków owsianych
125g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
szczypta soli
*opcjonalnie: garść suszonej żurawiny i łyżka miodu

Przygotowanie:
1. Masło rozpuść na patelni, po czym wsyp na nią płatki owsiane i słonecznik, mieszaj składniki aż do zrumienienia. Posyp cukrem i znowu mieszaj ok. 5 minut.



2. Gdy mieszanka wystygnie przesyp ją do miski, dodaj: roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj.*
* my do połowy masy dodałyśmy garść suszonej żurawiny i łyżkę miodu, gdyż mieszanka wydawała nam się mało słodka


3. Naszykuj blachę, wyłóż na nią papier do pieczenia. Z uzyskanej masy nabierz łyżkę ciasta i nakładaj je na blaszkę, lekko uklepując i nadając im okrągły kształt. Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w temperaturze 160˚.*
* my piekłyśmy ciasteczka na 3 tury. Nie radzimy piec ciastek w tym samym czasie, na różnych poziomach gdyż mogą się upiec nierównomiernie.

Nasze oceny:

Basia: Zdecydowanie polecam naszą wersję wzbogaconą o miód i żurawinę, ponieważ te składniki dodały ciastkom wyraźniejszego smaku. Pamiętajcie, że nie zawsze trzeba się sztywno trzymać przepisów, wasza intuicja jest najważniejsza. Moja ocena: 7/10

Julka: Uwielbiam takie ciastka, z dodatkiem żurawiny były lepsze, ale wersja podstawowa też jest okej :) Moja ocena: 8/10

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter