niedziela, 12 sierpnia 2012

Zupa krem z brokułów


Przepis na zupę-krem z brokułów „przyjechał” razem z Basią z wakacji w górach. Mieszka tam jej ciocia, której dania wszyscy uwielbiają. Basia zawsze przywozi od cioci zeszyt pełen przepisów i pomysłów na różne smakołyki, które jeszcze nie raz znajdą się na blogu. Krem brokułowy jest to danie całoroczne, ponieważ można wykorzystać do niego również mrożone brokuły. Nie zawiera mięsa, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Możecie podać go z grzankami, groszkiem ptysiowym albo bez dodatków.


Składniki (dla 4 osób):
0,5 kg brokułów świeżych lub mrożonych – jeśli ich „noga” nie ma łyka, można ją z powodzeniem wykorzystać
litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
koperek, bazylia
sok z cytryny
opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy


Przygotowanie:
1. Brokuły umyj, podziel na mniejsze części (tzw. różyczki), sprawdź, czy ich noga nie ma łyka, jeśli nie, również ją pokrój. Do garnka wlej bulion, zagotuj, dodaj do wywaru brokuły i gotuj pod przykryciem do miękkości.

2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na kawałki (nie muszą być małe, ponieważ będą później miksowane). Zeszklij warzywa na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj do garnka z wywarem i brokułami. Dalej gotuj do miękkości warzyw.

3. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj* całość na jednolitą masę. Jeśli zupa będzie za gęsta możesz dodać trochę wody.
*my użyłyśmy ręcznego blendera, którym można miksować ciepłą zupę w garnku. Jeśli takiego nie posiadacie, poczekajcie jak zupa ostygnie i zmiksujcie w mikserze/blenderze stojącym, a później znów wlejcie uzyskany krem do garnka

4. Do zupy dodaj śmietanę – uważaj żeby się nie zważyła. Najlepiej dodać do śmietany łyżkę zupy, dobrze wymieszać i dopiero wlać ją do garnka z zupą. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.


5 komentarzy:

  1. Generalnie nie przepadam za zupami, ale brokułowe kremy to wyjątek- ta wygląda pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam... troszkę po swojemu i było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na obiad,wyszła pysznie :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo że smakowała :)

      Usuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...