poniedziałek, 5 października 2020

Dżem z aronii i jabłek (bez cukru)

 


Dżem z 3 składników - aronii, jabłek i bananów. Innych dodatków nie potrzeba. Banany zastępują cukier, a jabłka po rozgotowaniu mają moce żelujące (zasługa pektyny). Nie potrzeba dodawać zagęstników. W prosty ten sposób otrzymamy samo zdrowie zakręcone w słoikach. Dżem aroniowy sprawdzi się na kanapki, do naleśników, gofrów, do owsianki - można go też wyjeść łyżeczką

💡Sposób na cierpką aronię 💡
Aronię po zerwaniu dobrze jest zamrozić (na min. 48 godzin), a przed przygotowaniem przelać gorącą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru goryczy.  

 

Składniki:

  • 1kg aronii
  • 1kg jabłek
  • 5 bananów

Przygotowanie:

Aronię przełóż do garnka. Jeśli była zamrożona, nie musisz dolewać wody. Jeśli masz świeżą, wlej pół szklanki zimnej wody, żeby owoce nie przywarły do dnia. Wstaw do gotowania.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do aronii. Gotuj owoce na małym ogniu przez 30-40 min, co jakiś czas mieszając.

Gdy jabłka się rozpadną, dodaj banany (obrane i pokrojone w plasterki). Gotuj jeszcze 10-15 min. Mieszaj co jakiś czas. Na koniec rozetrzyj owoce, ale niedokładnie, niech będą wyczuwalne kawałki. 

Gęsty dżem przełóż dla wyparzonych słoików, zakręć i ustaw do góry dniem, aż przestygną.




 

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter