Obiad w 15 minut - makaron z pesto z jarmużu.
👉Jarmuż podawany sam jest twardy, ma specyficzny smak i nie każdemu może smakować. Dlatego wiele osób omija to warzywo.
👉To
błąd! 🥬zawiera mnóstwo wartości odżywczych, m.in. białko, błonnik,
witaminy, wapno i potas, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.
👉Wystarczy tylko wiedzieć, jak się za jarmuż zabrać.
🥬Na początek spróbujcie zmiksować pesto - aromatyczną pastę, która w smaku zupełnie nie przypomina surowego jarmużu.
Przygotowanie całego dania zajmie Wam tyle, co ugotowanie makaronu. Bo samo pesto robi się w minutę. Polecam.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 szklanki umytego, świeżego jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów do dekoracji
- ulubiony makaron (ok. 100g na osobę)
Przygotowanie:
Wstaw wodę na makaron, posól gdy zacznie się gotować, wsyp makaron i ugotuj go al dente. Gdy makaron będzie się gotował, przygotuj pesto.
Do miski lub kielicha blendera przełóż wszystkie suche składniki. Zacznij miksować, stopniowo wlewając oliwę. Pasta nie powinna być rzadka i spływać z łyżki. Dodawaj oliwę do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić.
Połącz ugotowany, gorący makaron z pesto, dodaj (jeśli chcesz) suszone pomidory i zajadaj.
Prześlij komentarz