Karkówka duszona z pieczarkami w sosie pomidorowym. To
danie jednogarnkowe, długo gotowane, ale możesz przygotować je dzień
przed podaniem. Będzie nawet lepsze, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mięso jest
kruche i rozpływa się w sosie. Najczęściej podaję je z gotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze pasuje kasza, makaron albo kromka chleba.
Składniki:
- 500g karkówki
- olej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 250g pieczarek
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokrój w plastry, każdy z nich rozbij tłuczkiem, posyp z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry karkówki.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Włóż warzywa na patelnię z mięsem. Smaż chwilę i zalej całość bulionem.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz ogień, patelnię przykryj i duś danie przez 30 min.
Dopraw solą, pieprzem. Odlej odrobinę gorącego sosu do szklanki i wymieszaj z mąką. Tak zahartowany sos wlej ponownie na patelnię. Gotuj jeszcze 15 min, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
super na jesień! takie konkretne smaki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką karkówkę☺
OdpowiedzUsuń