niedziela, 11 października 2020

Muffiny dyniowe z bakaliami (bez cukru)

 

Dyniowe muffinki z orzechami, daktylami i suszonymi morelami - idealnie komponują się z filiżanką kawy albo gorącej czekolady.  Delikatne i słodkie, mimo braku cukru. Proste w wykonaniu - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu. Z podanych składników wychodzi 12 jesiennych babeczek.🍁

 

 Składniki:

  • 250g surowej, obranej dyni
  • 100g ksylitolu
  • 100g mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 50g mąki gryczanej (lub pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 90 ml oleju kokosowego (lub rzepakowego)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 10 daktyli
  • 5 suszonych moreli
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami (polecam silikonowe - ciasto do nich nie przywiera) lub jeśli nie masz formy, papilotki ułóż na blaszce do pieczenia.

Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Daktyle, orzechy i morele posiekaj na mniejsze kawałki i razem z dynią przełóż do miski. Wbij jajka, wlej olej, wymieszaj. 

Do masy wsyp suche składniki - mąki, proszek do pieczenia, sól, cynamon, ksylitol i płatki owsiane. Całość wymieszaj łyżką. Masa nie powinna być bardzo gęsta. Ciasto nakładaj łyżką do foremek, wypełnij je całkowicie. Muffinki rosną, ale niewiele, więc ciasto nie powinno wypłynąć. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok 30 min. do suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu. 🍪 



4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter