niedziela, 27 września 2020

Szarlotka sypana (bez cukru i mąki)

 

szarlotka

Mam dla Was sprawdzony przepis na genialną szarlotkę - wielokrotnie z niego korzystałam. Bez miksowania, brudzenia wielu naczyń. Wystarczy wysypać składniki na blaszkę i ciasto robi się samo. A do tego jest zdrowe i pożywne. Bez cukru, mąki i jajek. Smakuje wszystkim, nawet dzieci zajadają się tym ciastem. Polecam.


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki aromatu waniliowego

*Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.


Przygotowanie:

W misce wymieszaj kaszę mannę, płatki owsiane, ksylitol, proszek do pieczenia. Podziel suche składniki na 3 równe części (w oddzielnych naczyniach). Do jednej części wlej olej i dobrze wymieszaj.  

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i aromatem waniliowym. Żeby nie ściemniały możesz skropić je odrobiną soku z cytryny (opcjonalnie). 

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na samo dno wsyp jedną część suchej mieszanki. Wyłóż na nią połowę jabłek. Na to wsyp drugą część suchej mieszanki. Dociśnij i wyrównaj. Nałóż resztę jabłek i przykryj je trzecią częścią mieszanki, tą z olejem. Ponownie dociśnij i wyrównaj wierzch.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 40 min. Ciasto się scali, a brzegi i wierzch zarumienią. Podawaj po wystudzeniu.


 
  

2 komentarze:

  1. Przepysznie prezentuje się ta szarlotka :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką sypaną szarlotkę, jesienią to obowiązkowy deser :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter