Wielkanoc za pasem, dlatego dzisiaj przepis szczególny. Babka - której nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Tym razem postawiłyśmy na babkę czekoladową. Jest wilgotna, sycąca i długo zachowuje świeżość. Piekłyśmy ją na próbę kilka dni temu i wiemy, że zagości na naszych stołach w Wielkanoc, bo wszystkim smakowała. Przepis pochodzi ze starych zapisków Basi mamy. Polecamy, bo robi się ją prosto i szybko.
Składniki:
120g masła
120g gorzkiej czekolady
120g cukru
4 jajka
70g zmielonych migdałów
60g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła
120g gorzkiej czekolady
120g cukru
4 jajka
70g zmielonych migdałów
60g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść z masłem i cukrem, dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.
2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mielonymi migdałami i mąką.
1. Czekoladę rozpuść z masłem i cukrem, dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia.
2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mielonymi migdałami i mąką.
3. Ciągle mieszając wlewaj do masy migdałowej rozpuszczoną czekoladę (może myć ciepła). Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
4. Ciastem napełnij formę z kominkiem nasmarowaną masłem. Piecz ok. 40-45 min w temp. 180 ˚C. Gotowe ciasto wystudź i ozdób polewą czekoladową.
Nasze oceny:
Basia: Czekolada i migdały tworzą zgrany duet. Jeśli chcecie, możecie dodać do ciasta trochę likieru albo rumu, babka będzie miała bardziej intensywny smak. Podoba mi się to, że babka każdego dnia smakuje jeszcze lepiej i nie wysycha. Moja ocena: 9/10.
Julka: Bardzo fajne połączenie składników. Babka wyszła nam mocno czekoladowa i odpowiednio słodka. Moja ocena: 8/10.
Basia: Czekolada i migdały tworzą zgrany duet. Jeśli chcecie, możecie dodać do ciasta trochę likieru albo rumu, babka będzie miała bardziej intensywny smak. Podoba mi się to, że babka każdego dnia smakuje jeszcze lepiej i nie wysycha. Moja ocena: 9/10.
Julka: Bardzo fajne połączenie składników. Babka wyszła nam mocno czekoladowa i odpowiednio słodka. Moja ocena: 8/10.
Wygląda nieziemsko, już na zdjęciu widać, że jest wilgotna- tak jak lubię :) A ta polewa czekoladowa.. obłędna :)
OdpowiedzUsuńBabkę bardzo lubię! Ale chyba wolę te bez polewy ;)
OdpowiedzUsuńjak słyszę wilgotną to już mam uśmiech-uff.. piaskowe w ogóle do mnie nie przemawiają! :D
OdpowiedzUsuńA ta wygląda bardzo zachęcająco.. <3
Czekoladą z Waszej babki pachnie u mnie w domu:)))wspaniała babka:)
OdpowiedzUsuńdziękujemy. :) Podczas pieczenia faktycznie pachnie intensywnie czekoladowo :)
UsuńMmmmmm, marzy mi się taka czekoladowość :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Kocham wszystko, co czekoladowe! <3
OdpowiedzUsuńWow, ale cudownie wygląda. Jestem pod wrażeniem :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na babkę, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady
Mniam, czekoladowa rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńPiękna cudna, fantastyczna.
OdpowiedzUsuńCudownie wyszła Wam ta babka :) Czekoladowa <3
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych Świąt, dużo odpoczynku :)
Dziękujemy i również życzymy Wesołych Świąt i samych pyszności.:)
UsuńPyszności! Zdrowych i radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńBaba wygląda bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:) dziewczyny !