Witajcie Kochani :)
W piątkowe popołudnie mamy dla Was deser - puszyste tiramisu,
którym rozpieścicie swoje podniebienia. Przygotowanie zajmuje
chwilę, a później już tylko trzeba czekać z niecierpliwością, aż
się schłodzi w lodówce. Miny domowników próbujących tiramisu -
bezcenne. A gdy się skończy pytają, dlaczego zrobiłyśmy tak mało.
Od Waszej inwencji zależy jak podacie deser. Można go zrobić w
formie na ciasto, w oddzielnych pucharkach, w kieliszkach,
szklankach - wybierzcie to naczynie, które Wam najbardziej
odpowiada. A! I nie zapomnijcie posypać po wierzchu kakao.
Zaczynamy weekend na słodko :)
Składniki:
500g sera mascarpone
3 jajka
pół szklanki cukru
filiżanka mocnej kawy
20 ml likieru kawowego
podłużne biszkopty (u nas 1,5 opakowania)
kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem
na gładką masę, (powinna podwoić swoją objętość). Dodaj do masy ser
mascarpone i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Gdy całość się
połączy dodaj likier i delikatnie wymieszaj.
2. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą mascarpone.
3. Biszkopty szybko maczaj w ostudzonej kawie, by zbytnio nie nasiąkły. Wystarczy umoczyć biszkopt z każdej strony. Układaj je jeden po drugim do foremki lub pucharków.
4. Na biszkopty nałóż połowę masy mascarpone, na nią ponownie nasączone biszkopty. Na wierzch wylej drugą połowę masy serowej. Posyp całość kakao. Wstaw tiramisu do lodówki i schładzaj kilka godzin.
Nasze oceny:
Basia: Lubię ten deser za szybkie i proste przygotowanie, ale
czekanie kilka godzin to prawdziwa męczarnia, bo chciałoby się go
zjeść od razu:) Tiramisu nie jest za słodkie, a likier kawowy
dodaje mu wyraźnego smaku. Moja ocena: 10/10.
Julka: Każde tiramisu jakie jadłam do tej pory miało w sobie zbyt intensywny smak alkoholu, a w naszej wersji jest go w sam raz :) Jeden z najlepszych deserów na naszym blogu! Moja ocena: 10/10.
To deser wart grzechu ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu! To wspaniały deser, najczęściej u mnie bywa w pucharkach.
OdpowiedzUsuńboski deser!
OdpowiedzUsuńja za tiramisu to w formie deseru jestem, którego nie da się pokroić :D
OdpowiedzUsuńAle krojona wersja też doobra ;D
Pychota, te masy <3
my pochłoniemy tiramisu w każdej formie:)
Usuńboskie! uwielbiam smak kawy w deserach mmm i likier kawowy, pozdrowienia i miłego weekendu :))
OdpowiedzUsuńdziękujemy i również życzymy miłego i pysznego weekendu :)
UsuńTaki początek weekendu to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńJestem wielbicielką tiramisu, ale zawsze jadłam go z amaretto. Muszę spróbować, jak będzie smakował z likierem kawowym, który też lubię w deserach :)
OdpowiedzUsuńoj, uwielbiam, a dawno dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńGenialny deser ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszności takie słodkości, lubię taki szybki deser :)
OdpowiedzUsuńWeekend na słodko to świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu, a to prezentuje sie fantastycznie! Musze znowu zrobic:)
OdpowiedzUsuńA tymczasem zapraszam do mnie po wyroznienie :)
Wspaniałe tiramisu! :)
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych deserów. *.*
Wspaniały deser! Cudownie Wam wyszedł, tylko wyjadać łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser, prezentuje się rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)zostało Wam choć ociupinkę?:)))
OdpowiedzUsuń