czwartek, 10 kwietnia 2014

Ciasto cytrynowe



Witajcie :) Dziś mamy dla Was kolejny przepis, który udowadnia, że lekka kuchnia nie musi być pozbawiona smaku, a wręcz przeciwnie. Proste ciasto cytrynowe chodziło za nami już od dawna, więc postanowiłyśmy wykorzystać przepis znaleziony w książce Lekka kuchnia polska. Cytrynowiec jest naprawdę mocno cytrynowy, z lekko chrupiącą górą i według nas idealnie nadaje się jako deser nie tylko do niedzielnego obiadu czy też do herbaty z przyjaciółmi.

Składniki: 
2 cytryny
5 jajek
300g cukru trzcinowego
1 szklanka oliwy
300g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:
1. Utrzyj mikserem żółtka jajek, cukier oraz oliwę. Dodaj skórkę startą z dwóch cytryn i wyciśnij z nich cały sok, który także wlej do miski i dokładniej zmiksuj całość. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamieszaj z powstałą wcześniej masą.



2. Białka ubij w oddzielnej misce ze szczyptą soli. Gdy piana z białek będzie już gotowa dodaj ją do drugiej miski i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy lekko wysmarowanej masłem.



3. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez około 40 minut (aż do suchego patyczka).

Nasze oceny:

Basia: To ciasto dostaje ode mnie 10 punktów za: mocno cytrynowy smak, za to że jest bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość i za to, że wszyscy mają uśmiech na twarzy gdy je jedzą. Moja ocena: 10/10.

Julka: Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które cudownie eksponuje bogaty smak cytryn. Jak widzicie na zdjęciach posypałyśmy całość cukrem pudrem, ale i bez niego ciasto jest rewelacyjne. Moja ocena: 10/10.


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

19 komentarzy:

  1. Cytrynowy aromat jest bardzo orzeźwiający! Idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, kradnę kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mocno cytrynowy - taki jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie oto wiosenne ciacho! Mnie sie podoba i cytryna i lekkość i kolor :)
    Porywam kawałek, mimo późnej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież ciasta można jeść bez wyrzeczeń :)

      Usuń
  5. moja teściowa się kiedyś dławiła jedząc cytrynową chyba babkę :) teraz już jej nie robię, ale lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mnie rozweselił ten komentarz !
      Nijak nie mogę wykoncypować, czy to miłe wspomnienie? czy , nie daj Boże teściowa już się udławiła na amen?
      A ten przepis również może "robić" , jako receptura na babkę, pozdrawiam

      Usuń
    2. hehehe, ciekawe ciekawe,niejeden by wypróbował na własnej teściowej:))

      Usuń
    3. Nie miałyśmy pojęcia, że ciasto cytrynowe stanie się "sposobem na teściową". U nas na szczęście obyło się bez wypadków. Dziewczyny! jesteście cudowne: )

      Usuń
  6. Ciasto świetne, bardzo lubię cytrynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto świetne, bardzo lubię cytrynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę się wprosić na kawałeczek ;) ?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie podane! : )
    Bardzo dobry pomysł na ciasto. *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudowne cytrynowe ciasto <3
    Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne,do kawki popołudniowej idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Samkowicie wygląda :) lubie ciasta z cytrynowym posmakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ ja uwielbiam takie cytrynowe cudeńka! Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter