Witajcie :) Dziś mamy
dla Was kolejny przepis, który udowadnia, że lekka kuchnia nie musi być
pozbawiona smaku, a wręcz przeciwnie. Proste ciasto cytrynowe chodziło
za nami już od dawna, więc postanowiłyśmy wykorzystać przepis znaleziony w
książce Lekka kuchnia polska. Cytrynowiec jest naprawdę mocno
cytrynowy, z lekko chrupiącą górą i według nas idealnie nadaje się jako
deser nie tylko do niedzielnego obiadu czy też do herbaty z przyjaciółmi.
Składniki:
2 cytryny
5 jajek
300g cukru trzcinowego
1 szklanka oliwy
300g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Utrzyj mikserem żółtka jajek, cukier oraz oliwę. Dodaj skórkę startą z dwóch cytryn i wyciśnij z nich cały sok, który także wlej do miski i dokładniej zmiksuj całość. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamieszaj z powstałą wcześniej masą.
2. Białka ubij w oddzielnej misce ze szczyptą soli. Gdy piana z białek będzie już gotowa dodaj ją do drugiej miski i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy lekko wysmarowanej masłem.
3. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez około 40 minut (aż do suchego patyczka).
Nasze oceny:
Basia: To ciasto dostaje ode mnie 10 punktów za: mocno cytrynowy smak, za to że jest bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość i za to, że wszyscy mają uśmiech na twarzy gdy je jedzą. Moja ocena: 10/10.
Julka: Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które cudownie eksponuje bogaty smak cytryn. Jak widzicie na zdjęciach posypałyśmy całość cukrem pudrem, ale i bez niego ciasto jest rewelacyjne. Moja ocena: 10/10.
Składniki:
2 cytryny
5 jajek
300g cukru trzcinowego
1 szklanka oliwy
300g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Utrzyj mikserem żółtka jajek, cukier oraz oliwę. Dodaj skórkę startą z dwóch cytryn i wyciśnij z nich cały sok, który także wlej do miski i dokładniej zmiksuj całość. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamieszaj z powstałą wcześniej masą.
2. Białka ubij w oddzielnej misce ze szczyptą soli. Gdy piana z białek będzie już gotowa dodaj ją do drugiej miski i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy lekko wysmarowanej masłem.
3. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez około 40 minut (aż do suchego patyczka).
Nasze oceny:
Basia: To ciasto dostaje ode mnie 10 punktów za: mocno cytrynowy smak, za to że jest bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość i za to, że wszyscy mają uśmiech na twarzy gdy je jedzą. Moja ocena: 10/10.
Julka: Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które cudownie eksponuje bogaty smak cytryn. Jak widzicie na zdjęciach posypałyśmy całość cukrem pudrem, ale i bez niego ciasto jest rewelacyjne. Moja ocena: 10/10.
Cytrynowy aromat jest bardzo orzeźwiający! Idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, kradnę kawałek. :)
OdpowiedzUsuńMocno cytrynowy - taki jak lubię!
OdpowiedzUsuńtakie oto wiosenne ciacho! Mnie sie podoba i cytryna i lekkość i kolor :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek, mimo późnej pory ;)
przecież ciasta można jeść bez wyrzeczeń :)
UsuńKocham ten aromat cytryny :)
OdpowiedzUsuńmoja teściowa się kiedyś dławiła jedząc cytrynową chyba babkę :) teraz już jej nie robię, ale lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńAleż mnie rozweselił ten komentarz !
UsuńNijak nie mogę wykoncypować, czy to miłe wspomnienie? czy , nie daj Boże teściowa już się udławiła na amen?
A ten przepis również może "robić" , jako receptura na babkę, pozdrawiam
hehehe, ciekawe ciekawe,niejeden by wypróbował na własnej teściowej:))
UsuńNie miałyśmy pojęcia, że ciasto cytrynowe stanie się "sposobem na teściową". U nas na szczęście obyło się bez wypadków. Dziewczyny! jesteście cudowne: )
UsuńCiasto świetne, bardzo lubię cytrynowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńCiasto świetne, bardzo lubię cytrynowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę się wprosić na kawałeczek ;) ?!
OdpowiedzUsuńoczywiście :) zapraszamy:)
UsuńŚlicznie podane! : )
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na ciasto. *.*
Ale cudowne cytrynowe ciasto <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
Piękne,do kawki popołudniowej idealne:)
OdpowiedzUsuńSamkowicie wygląda :) lubie ciasta z cytrynowym posmakiem :))
OdpowiedzUsuńAleż ja uwielbiam takie cytrynowe cudeńka! Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuń