Witajcie :) Dzisiaj mamy dla Was pomysł na lekki obiad.
Pewnie tak jak my nie macie ochoty na ciężkie potrawy, bo świąteczne
stoły uginały się od różnych smakołyków. Dlatego też proponujemy Wam
pyszne hamburgery z pieczarek, z dedykacją dla wszystkich wegetarian. :)
Dziś obchodzimy Dzień Pieczarki więc taka propozycja musiała się u nas
pojawić. Przepis pochodzi z książki Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia".
Składniki(dla 2 osób):
ok 60ml oleju
ząbek
czosnku
sok z połówki cytryny
4 kapelusze pieczarek
cebula
2 bułki
4
suszone pomidory
mozzarella
2 ogórki kiszone
Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę do pieczarek. Wymieszaj w misce 60 ml oleju z
wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i sokiem z
cytryny. Kapelusze pieczarek obierz i lekko natnij w kilku miejscach.
Włóż je do sosu, wymieszaj tak by pieczarki były pokryte marynatą i
odstaw na 15 minut.
2. Rozgrzej patelnię grillową. Opiekaj na niej pieczarki przez 10-15
minut, tak by straciły nadmiar wody i stały się lekko brązowe. Przełóż
je na bok.
3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę - pokrojoną w grube plastry i
zamoczoną w mieszance pozostałej po pieczarkach. Po mniej więcej 2
minuty z każdej strony. Razem z cebulą podgrzej na patelni bułki.
4. Zabierz się do złożenia hamburgerów. Na bułkach połóż pomidory,
pieczarki, cebulę, a na samym końcu pokrojoną w plastry mozzarellę i
ogórki kiszone. Przykryj górą bułki i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym
do 180˚C do momentu, aż ser zacznie się topić.
Nasze oceny:
Basia: Byłam ciekawa jak smakują burgery pieczarkowe i nie
zawiodłam się. Są pyszne, sycące, a wszystkie smaki fajnie się łączą. Podczas
pieczenia w całej kuchni pachnie obłędnie. Moja ocena: 10/10.
Julka: Pieczarkowe hamburgery to jak odkrycie pieczarek na nowo - dzięki marynacie zyskały fajny cytrusowy smak. Mimo, że należę do mięsożerców taka propozycja bardzo mi zasmakowała. Moja ocena: 9/10.
Coś dla mnie! Idealny zamiennik mięsa :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ! Może tylko zrezygnowałaby z suszonych na rzecz świeżych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńno najlepiej zrobić takie pyszne hamburgery i nawet mnie nie zaprosić ;)
OdpowiedzUsuńStraszne gapy z nas! Z opóźnieniem, ale zapraszamy. Przygotujemy kolejne i tym razem więcej sztuk :)
Usuńsuper!!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie spotkałam się z takim przepisem! Muszę kiedyś wypróbować bo wyglądają mega smakowicie :).
OdpowiedzUsuńProste, a pyszne! Uwielbiam zapach smażonych pieczarek. :D
OdpowiedzUsuńNo i super! :) mnie się podoba i to bardzo:) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńmmm ale pyszności! :D chociaż jestem przepełniona po tych świętach to i tak bym takiego hamburgera wciągnęła z ogromną chęcią ;DD
OdpowiedzUsuńŚwietne! Idealne do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, do której serdecznie zapraszam :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo smakowite te burgery! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Szkoda, że nie przepadam za pieczarkami :P
OdpowiedzUsuńMogę prosić o jakiś przepis na makaron z sosem? Albo najlepiej na degustację:D
Pieczarki w takiej marynacie smakują zupełnie inaczej :) makaron z sosem? nie ma problemu, a nad degustacją nie ma co się zastanawiać... zapraszamy :)
UsuńZamawiam z dostawą do domu :D ! Fajne, domowe są najzdrowsze ! Tylko do takich mam zaufanie :)
OdpowiedzUsuńCudowne, to coś dla mnie, kocham takie pieczarkowe specjały :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te hamburgery! Z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja !
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :))) zjadłabym z wielką chęcią :)))
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie świętujecie Dzień Pieczarki, o którym dowiaduję się dopiero od Was, pomysł świetny na świętowanie i na biesiadowanie . Im prościej tym smaczniej. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPewnie już wszystkie zjadłyście...pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń