Możecie
 kombinować ze składnikami, wybrać inną mąkę, cukier zamiast ksylitolu, 
czy napój roślinny zamiast mleka. Ale trzymajcie się proporcji - są 
idealnie dobrane.
- 300g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 170g ksylitolu
 - szczypta soli
 - skórka starta z cytryny
 - 2 jajka
 - 200g puree z dyni*
 - 60ml mleka
 - 160g roztopionego masła
 
Przygotowanie:
*Żeby zrobić puree z dyni przekrój ją na pół i wydrąż pestki. Piecz w 200 stopniach przez ok. 40 min. Obierz dynię ze skóry i zblenduj miąższ.
Mąkę wsyp do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
 Dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, 
wymieszaj.
W drugiej misce roztrzep jajka razem z puree z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj.
Wszystkie składniki delikatnie połącz, mieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto
 wyłóż do papilotek - u mnie wyszło 12 sztuk. Wstaw do piekarnika 
nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz przez około 20 minut, do 
suchego patyczka.
                          





idealne do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuńPrzesmaczne jesienne muffinki. :)
OdpowiedzUsuń