Składniki:  
- 3 marchewki
 - 120g płatków owsianych
 - 2 łyżki rodzynek (możesz zastąpić żurawiną lub orzechami)
 - 3 łyżki miodu (lub mniej jeśli chcesz żeby owsianka była mniej słodka)
 - 300ml napoju owsianego lub mleka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
 - 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - szczypta soli
 
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
Wsyp do niej płatki owsiane i rodzynki. Dodaj miód i wszystkie 
przyprawy. Na koniec wlej mleko (napój roślinny). Wszystko wymieszaj. 
Odstaw na 30 min żeby płatki zmiękły i smaki się połączyły. Przełóż do 
naczynia do zapiekania. Może być jedna foremka (u mnie kwadratowa o boku
 20cm) lub mniejsze kokilki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 
temperatury 180 stopni i piecz ok 30 min. Owsianka się zarumieni, płyn 
się wchłonie a brzegi zaczną lekko odstawać od formy. 
🥕Pamiętaj, że
 to nie jest ciasto więc konsystencja gęstej, kremowej owsianki jest jak
 najbardziej ok. Po wystudzeniu da się kroić. Można podawać od razu, na 
gorąco. Smacznego. 
                          





takiej jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest przepyszna :)
UsuńŚwietny pomysł :) jadłam już pieczoną owsiankę z jabłkiem i z bananem, marchewkowa bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowa jest pyszna, smakuje jak ciasto :)
Usuń